ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Άμεση δράση από πλευράς Κομισιόν ζητά το ΕΚ για πρόσφατες πλημμύρες

18 September 2024, 16:48

images

Άμεση δράση από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και μείωση της γραφειοκρατίας ζήτησαν Ευρωβουλευτές την Τετάρτη σε έκτακτη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για τις καταστροφικές πλημμύρες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, με τον αρμόδιο Επίτροπο της ΕΕ να επισημαίνει ότι ζούμε στην εποχή της έκτακτης ανάγκης.

Κατά τη συζήτηση, στην παρουσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου ανθρωπιστικής βοήθειας και διαχείρισης κρίσεων, Γιάνεζ Λέναρτσιτς, οι Ευρωβουλευτές εξέφρασαν αλληλεγγύη προς τις πληγείσες περιοχές και ζήτησαν να ενεργοποιηθούν πόροι της ΕΕ για να αποκατασταθούν οι ζημιές αλλά και για να αποφευχθεί το ίδιο στο μέλλον.

Ευρωβουλευτές από τις πληγείσες χώρες ζήτησαν άμεση βοήθεια από την ΕΕ για τις επείγουσες ανάγκες που προέκυψαν μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης και άλλων πόρων. Σημείωσαν ότι κόσμος έχασε τη ζωή του, και πολλοί τα σπίτια και τις δουλειές τους.

Κάποια μέλη του κοινοβουλίου σημείωσαν ότι τα χρήματα έρχονται πολύ αργά, και ζήτησαν λιγότερη γραφειοκρατία και από τις Κυβερνήσεις για να φτάνει η βοήθεια πιο γρήγορα.

Οι Ευρωβουλευτές ζήτησαν άμεση βοήθεια από την Κομισιόν για αποκατάσταση των περιοχών που έχουν πληγεί.

Κάποιοι Ευρωβουλευτές ανέφεραν ότι πρέπει να κτιστούν κατάλληλες υποδομές όπως για αντιπλημμυρική προστασία.

Αναφέρθηκε επίσης ότι στο παρελθόν δόθηκαν πολύ λίγα χρήματα από την ΕΕ για ζημιές λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων σε σχέση με το συνολικό κόστος αποκατάστασης.

Ο κ. Λέναρτσιτς, διαβεβαίωσε τους Ευρωβουλευτές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να βοηθήσει τα πληγέντα κράτη μέλη, φτάνει αυτά να το ζητήσουν.

Σημείωσε ότι υπήρξε ένα αίτημα από την Τσεχική Δημοκρατία, στο οποίο υπήρξε ανταπόκριση με προσφορά από ένα άλλο κράτος μέλος, τη Σλοβενία. «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα, κατόπιν αιτήματος των πληγέντων κρατών», είπε.

Αναφέρθηκε στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ένωσης, «μέσω του οποίου είμαστε έτοιμοι κατόπιν αιτήματος να παρέχουμε μονάδες άντλησης υψηλής χωρητικότητας, περιορισμού πλημμυρών, έρευνας και διάσωσης, δύτες, βάρκες, συστήματα καθαρισμού νερού, καταφύγια, ιατρική και υγειονομική υποστήριξη, εάν υπάρχει αίτημα».

Σχετικά με το Ταμείο Αλληλεγγύης, στο οποίο αναφέρθηκαν πολλοί Ευρωβουλευτές, ο Επίτροπος είπε ότι δεν πρόκειται για ένα μέσο άμεσης αντίδρασης, αλλά για ένα μέσο ανακούφισης μετά την καταστροφή που χρησιμοποιείται με βάση την εκτίμηση των ζημιών.

Προέτρεψε τα κράτη μέλη που έχουν πληγεί να χρησιμοποιήσουν τον διαθέσιμο χρόνο, που είναι 12 εβδομάδες, για να υποβάλουν την εκτίμηση των ζημιών τους, ώστε η Επιτροπή να την αξιολογήσει και να αποφασίσει για την οικονομική στήριξη.

Υπάρχουν και άλλες πιθανές πηγές, είπε, σημειώνοντας ότι στο παρελθόν η Επιτροπή έχει «δείξει την ευελιξία της» όσον αφορά, για παράδειγμα, τα Ταμεία Συνοχής που δεν έχουν δεσμευτεί και επέτρεψε την ανακατεύθυνσή τους από την πληγείσα χώρα για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις πλημμυρών.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Επιτροπή συνεχίζει να είναι ευέλικτη και όσον αφορά τις τελευταίες πλημμύρες που έπληξαν τόσες χώρες της ΕΕ.

Ο κ. Λέναρτσιτς αναφέρθηκε σε αυξανόμενη τάση ολοένα πιο έντονων και συχνών φυσικών καταστροφών. «Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ζούμε στην εποχή έκτακτης ανάγκης, με την Ευρώπη και τους πολίτες της να αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο και επικίνδυνο μέλλον», είπε.

Γι' αυτό πρέπει, είπε, πρέπει οι θεσμοί και τα κράτη μέλη "να ανταποκριθούμε στην πρόκληση αυτής της νέας πραγματικότητας».

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτήν την άνευ προηγουμένου παγκόσμια κρίση με άνευ προηγουμένου συνεργασία, φιλοδοξία και δράση, σημείωσε, προσθέτοντας πως η Επιτροπή είναι έτοιμη να διαδραματίσει τον ρόλο της στην ενίσχυση της πρόληψης, της ετοιμότητας σχετικά με καταστροφές στην Ευρώπη και στην οικοδόμηση της ικανότητας ανταπόκρισής της.

Σχετικά Άρθρα