ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αλλάζουν διαδικασία ένταξης φαρμάκων, ζητούν συμβιβασμό από εταιρείες

14 Δεκεμβρίου 2022, 06:48

images

Πρόγραμμα ταχύτερης ένταξης των καινοτόμων φαρμάκων στο ΓεΣΥ έχει εισηγηθεί ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), το οποίο προϋποθέτει τον καθορισμό τιμής των φαρμάκων δίνοντας περιθώριο τριών μηνών στις φαρμακευτικές εταιρείες να την αξιολογήσουν, αφού η προηγούμενη διαδικασία υπήρξε χρονοβόρα.

Ο ανώτερος λειτουργός του ΟΑΥ Παναγιώτης Πέτρου, μιλώντας στο YgeiaWatch εξήγησε ότι η τιμή που θα καθοριστεί για τα φαρμακευτικά προϊόντα θα είναι μία τιμή η οποία προστατεύει τον οργανισμό, δεν είναι πολύ ψηλή, και επίσης δεν είναι απαγορευτική για τις εταιρείες.

«Το όλο πλαίσιο συμφωνίας με τις φαρμακευτικές εταιρίες είναι εμπιστευτικό», είπε, προσθέτοντας ότι «είχαμε παρουσιάσει στο Υπουργείο Υγείας το πλαίσιο χωρίς τις επιμέρους τιμολογιακές προσεγγίσεις για την κάθε εταιρεία. Κάθε φορά που επικοινωνούμε για ένα πρωτόκολλο με τον αριθμό των εταιρειών οι οποίες έχουν φάρμακα που περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο πρωτόκολλο πάντα ενημερώνουμε το Υπουργείο, και ο λόγος είναι για να μας στείλουν και τα ονομαστικά αιτήματα για να τα υπολογίσουμε στην κατανάλωση των φαρμάκων».

Υπήρχε μία χρονοβόρα διαδικασία ένταξης φαρμάκων

Σύμφωνα με τον κ. Πέτρου, η διαδικασία ένταξης των φαρμάκων είναι χρονοβόρα.

Συγκεκριμένα, «η διαδικασία μέχρι σήμερα προνοούσε τα πρωτόκολλα να πηγαίνουν πίσω στις εταιρείες για να ζητήσουν τα σχόλια τους. Είναι μία διαδικασία εσωτερική, πηγαίνει στη Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων (ΣΕΦ), στις εταιρείες, πιάνουμε τα σχόλια τους, έρχονται πίσω, συνεδριάζει ξανά η ΣΕΦ και πάει στο συμβούλιο του ΟΑΥ. Αυτή είναι μία διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα», είπε.

Για παράδειγμα, «η πρώτη εταιρεία που ήρθε να μιλήσουμε ήταν στις αρχές του Ιανουαρίου 2022 και η συμφωνία έκλεισε το Σεπτέμβριο του 2022 για δύο προϊόντα, των οποίων οι τιμές είναι αλυσιδωτές. Δηλαδή, εάν τιμολογηθεί ένα προϊόν, βάση αυτής της τιμής καθορίζεται και η τιμή των άλλων προϊόντων. Άρα, εάν μία διαπραγμάτευση δεν έχει ευτυχή κατάληξη, σημαίνει ότι θα έπρεπε να επαναξιολογηθούν οι τιμές των άλλων προϊόντων. Και το αντίθετο, στην περίπτωση εάν υπήρχε καλύτερη κατάληξη από αυτή που περίμεναν», εξήγησε.

Ως εκ τούτου, «αυτές οι επιπλοκές και οι προεκτάσεις είναι πολύ-επίπεδες. Δηλαδή, δεν είναι μόνο το φάρμακο, είναι και τα φάρμακα του ευρύτερου πρωτοκόλλου, άρα εάν καθυστερήσει ένα προϊόν έχει σημαντικές παρενέργειες οι οποίες διαχέονται σε όλη τη φαρμακευτική ομάδα που αφορά το συγκεκριμένο πρωτόκολλο», πρόσθεσε.

«Για αυτό αποφασίσαμε να το επιταχύνουμε γιατί δεν έχουμε πλέον αυτή την πολυτέλεια», σημείωσε.

Τι θα ισχύει με την επιτάχυνση της διαδικασίας

Όπως ανέφερε ο κ. Πέτρου, ο ΟΑΥ έχει θέσει ότι εντός τριών μηνών θα καλεί τις εταιρίες σε διαπραγμάτευση εάν θεωρούν ότι η τιμή των φαρμάκων δεν είναι αντιπροσωπευτική για την αξία του προϊόντος.

«Απλώς δίνουμε την επιλογή στις εταιρείες να εκφράσουν την άποψη εάν υπάρχει θέμα ότι η τιμή αυτή αντισταθμίζει ή όχι το όφελος που δίνει πίσω στην κοινωνία και να υποβάλουν αίτημα στον οργανισμό μέσα σε διάστημα τριών μηνών», δήλωσε.

«Οι εταιρείες θέλουν να είμαστε πιο συγκεκριμένοι και να είναι λίγο πιο μικρή αυτή η χρονική περίοδος», υπέδειξε.

Επίσης, πρόσθεσε ότι από πλευράς συνδικαλισμού του συνδέσμου των φαρμακευτικών εταιρειών, η αποδοχή αφορά την κάθε εταιρεία ξεχωριστά και δεν αφορά τον σύνδεσμο σαν μία οντότητα.

«Θεωρούν ότι εκχωρούν λίγο από την εξουσία τους. Δεν θέλουμε να αναμειχθούμε σε σχέση με το Σύνδεσμο και τα μέλη του, απλά σε αυτή τη φάση ο πιο απλός τρόπος είναι να γίνει αυτό. Δηλαδή, να επικοινωνήσουμε εμείς με τις εταιρείες για να επιταχυνθεί η διαδικασία. Νομίζω αυτό τους ενοχλεί», συμπλήρωσε.

Αντίδραση φαρμακευτικών εταιρειών

Στην απόφαση για επιτάχυνση της διαδικασίας αυτής, υπήρξε αντίδραση από το σύνδεσμο των φαρμακευτικών εταιρειών, ανέφερε ο κ. Πέτρου.

«Γενικά μία αλλαγή ξεκινά από την αντίσταση και μετά πάει στην αποδοχή. Συμφωνούν στο πλαίσιο αλλά είναι σκεπτικοί όσον αφορά το όριο για τις διαπραγματεύσεις», είπε.

Αναφορικά με το αν θα αδικηθούν κάποιες εταιρείες με τη νέα, ταχύτερη διαδικασία, ο κ. Πέτρου εξήγησε ότι ο τομέας των καινοτόμων φαρμάκων χαρακτηρίζεται από μία εμπιστευτικότητα, το οποίο έχει παρερμηνευτεί πολλές φορές.

«Κάποιοι μιλούν για ‘κλειστές συμφωνίες΄, το οποίο σαν όρος υποδεικνύει μία συνομωσία από πίσω. Ο σωστός όρος είναι ‘εμπιστευτικές’, ο οποίος χρησιμοποιείται σε πάρα πολλές χώρες για το λόγο ότι οι εταιρείες δεν θέλουν να διαφοροποιηθεί η διαδικασία τιμολόγησης όπως γίνεται σε άλλες χώρες. Αυτή η εμπιστευτικότητα ισχύει και σήμερα, και εάν ο οργανισμός ήθελε να αδικήσει μία εταιρεία ή να ικανοποιήσει μία άλλη εταιρεία θα μπορούσε να γίνει έτσι κι αλλιώς», συμπλήρωσε.

«Εμείς σαν η τελευταία χώρα που έχουμε εφαρμόσει Γενικό Σύστημα Υγείας είχαμε την τύχη να έχουμε πρόσβαση σε πρακτικές που πέτυχαν και να αποφύγουμε πρακτικές που απέτυχαν. Άρα το ότι γίνεται σήμερα εμπιστευτικότητα, δυσκολεύομαι να κατανοήσω πώς η ίδια διαδικασία με την ίδια εμπιστευτικότητα από εδώ και πέρα θα αδικήσει κάποιες εταιρείες», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτρου, η λέξη κλειδί είναι η επιτάχυνση, «να προχωρήσουμε λίγο πιο γρήγορα για να μπουν τα φάρμακα στο ΓεΣΥ και δίνουμε παράλληλα ένα χρονικό περιθώριο στις εταιρείες να αξιολογήσουν την τιμή, αν πιστεύουν ότι η τιμή που προτείνει ο ΟΑΥ αποκλίνει από την τιμή που θα ήθελαν για το προϊόν».

«Οι διαφορές είναι μικρές, δεν είναι ουσιαστικές. Εμείς πρέπει να ξεκινήσουμε την εφαρμογή του πρωτοκόλλου. Αυτό που θα περίμενε ο καθένας μας εφόσον η τιμή δεν είναι απαγορευτική, να ξεκινήσει το πρωτόκολλο και ακολούθως μπορούμε να έρθουμε σε διαπραγματεύσεις», είπε.

«Απαιτείται από όλους ένας συμβιβασμός, από τον ΟΑΥ, από τις εταιρείες και από τους ασθενείς», κατέληξε.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα