ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

26 νεκροί στην Ελλάδα- Πέθανε 42χρονος χωρίς υποκείμενο νόσημα

26 Μαρτίου 2020, 18:50

images

Όπως ανακοίνωσε σήμερα στην Αθήνα ο καθηγητής παθολογίας- λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, έχουμε 492.000 κρούσματα Covid-19 παγκοσμίως και παραπάνω από 22.000 θανάτους ενώ 119.000 περίπου έχουν αναρρώσει. Στην Ελλάδα ανακοινώθηκαν σήμερα 71 νέα κρούσματα με το συνολικό αριθμό να φτάνει τα 892. 

Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 54 ασθενείς που είναι κυρίως άνδρες με υποκείμενα νοσήματα ενώ σήμερα καταγράφηκαν και 4 θάνατοι ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην Ελλάδα σε 26. Η μέση ηλικία είναι τα 73 έτη. Εξάλλου 42 έχουν πάρει ήδη εξιτήριο.

Ο κ. Τσιόδρας σχολίασε:

"Έως τώρα δεν δίνει επιθετικά στοιχεία αύξησης αλλά δεν έχουμε ξεπεράσει τον κίνσυνο. Είμαστε στην αρχή της μάχης. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρά κρούσματα και σε νέους χωρίς υποκείμενα νοσήματα όπως ο 42χρονος Γερμανός που κατέληξε σήμερα στην Κρήτη. Έπαθε θρόμβωση στα αγγεία του πνεύμονα που συσχετίζεται με το νέο κορωνοϊό. Και μάλιστα ενώ του χορηγούνταν αντιπηκτική αγωγή για αυτό το σκοπό. Αλλά δεν φαίνεται να αφορούν μεγάλα ποσοστά κρουσμάτων αυτά τα περιστατικά. Δεν αλλάζει η γενική εικόνα για νέους και υγιείς σε όλο τον κόσμο".

Ο ECDC παρακολουθεί την πορεία

Αναθεωρημένη εκτίμηση κινδύνου του ευρωπαϊκού κέντρου έδειξε ότι πριν από 14 ημέρες ο αριθμός νέων κρουσμάτων αυξανόταν με ρυθμό 3,3 ανά 100.000 κατοίκους ενώ τώρα ανεβαίνει με ρυθμό 36 ανά 1000.000 πληθυσμού. Και έχει αυξηθεί η μετάδοση στην κοινότητα πανευρωπαϊκά.

Συγκρίνοντας με τη διασπορά στη Χουμπέι, οι Ευρωπαίοι ειδικοί βλέπουν εντός των επόμενων ημερών ίδια πορεία. Τονίζεται ότι απουσία μέτρων θα διασπαρεί με μεγάλη ταχύτητα. "Με τα ως τώρα δεδομένα και με διαφορετικά μέτρα να έχουν ληφθεί στις διάφορες χώρες, δεν μπορούν να αξιολογήσουν για όλους τι θα γίνει το επόμενο διάστημα. Η εικόνα από Ιταλία και Ισπανία τους κάνει πολύ ανήσυχους. Εμείς θα συνεχίσουμε με την καλή ανησυχία. Δεν έχουμε πορεία Ιταλίας αλλά αν αρθούν τα μέτρα, θα έχουμε ίδια εικόνα. Ο κίνδυνος είναι σοβαρός για ηλικιωμένους και άτομα με χρόνια νοσήματα. Είναι  πληθυσμός που πρέπει να προστατευτεί, να ελεγχθεί με τεστ και να πάρει εγκαίρως θεραπεία" σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Κι όπως είπε, ο κίνδυνος εισαγωγής σε ΜΕΘ για τους ασθενείς κυμαίνεται στο 4%-6%.



Σχετικά Άρθρα