«Πλατφόρμες Διαμοιρασμού Βίντεο» και «Ενδοοικογενειακή βία/Διακίνηση Προσώπων»
04 Απριλίου 2023, 13:27
Η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Frederick διοργάνωσαν την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023, Ημερίδα με θέμα τις «Πλατφόρμες Διαμοιρασμού Βίντεο» και την «Ενδοοικογενειακή βία / Διακίνηση Προσώπων». Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους και η Πρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, κ. Ρόνα Κασάπη.
Στον χαιρετισμό του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick ανέφερε ότι το θέμα της ημερίδας είναι άκρως επίκαιρο αφού διερευνά τα πλαίσια και τα όρια (νομικά και άλλα) που έχουν οι Πλατφόρμες Διαμοιρασμού Βίντεο αλλά και την επίδρασή τους σε ό,τι αφορά την έκφανση της βίας κατά των γυναικών και την εμπορία προσώπων. Όπως σημείωσε, «το Πανεπιστήμιο Frederick μέσα από τα προγράμματα Δημοσιογραφίας και Οπτικοακουστικής Επικοινωνίας που προσφέρει, αλλά και μέσα από διεπιστημονικές του δράσεις, θέτει γερά τις βάσεις για μια δημοσιογραφία που υπηρετεί την αλήθεια και την κοινωνική πρόοδο και, την ίδια στιγμή, αφήνει ένα ξεχωριστό αποτύπωμα, συνεισφέροντας στη γενικότερη μεγάλη προσπάθεια για μια ευαισθητοποιημένη και σωστά ενημερωμένη κοινωνία των πολιτών.»
Η Ημερίδα χωρίστηκε σε δύο μέρη με διαφορετικές θεματικές. Στο πρώτο μέρος παρουσιάστηκε ο ρόλος των Ρυθμιστικών Αρχών στο ψηφιακό περιβάλλον, από τη Δρ. Αντιγόνη Θεμιστοκλέους, Λειτουργό της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης. Η Λειτουργός-Νομικός της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης κ. Κωνσταντία Μιχαηλίδου, ανέλυσε τις βασικές πτυχές και τις προκλήσεις γύρω από το Νομοθετικό Ρυθμιστικό Πλαίσιο που αφορά στις πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο. Στη συνέχεια, η κ. Julia Cooke, International Policy Manager, Online Safety της Αγγλικής Ρυθμιστικής Αρχής Ofcom, παρουσίασε την προσέγγιση της Ofcom ως προς τη Ρύθμιση των Πλατφόρμων Διαμοιρασμού Βίντεο. Τέλος, παρουσιάστηκε από τον επικεφαλής του Νομικού τμήματος της Hammy Media Ltd, κ. Nikita Popov, το θέμα της χρήσης συστημάτων επαλήθευσης ηλικίας στις Πλατφόρμες που προσφέρουν περιεχόμενο ψυχαγωγίας ενηλίκων.
Στο δεύτερο μέρος της Ημερίδας, η Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick, κ. Νατάσσα Φρειδερίκου, ανέλυσε την αλληλεξάρτηση που υπάρχει μεταξύ πορνογραφίας, πορνείας, εμπορίας ανθρώπων και βίας κατά των γυναικών. Παράλληλα, παρουσίασε τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Frederick ανάμεσα στους/στις φοιτητές/τριες σχετικά με βίαιες συμπεριφορές στις σχέσεις τους και συνήθειες που σχετίζονται με θέαση πορνό. «Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο μεγάλης εκστρατείας που πραγματοποιείται εδώ και κάποια χρόνια στο Πανεπιστήμιό μας για υγιείς σχέσεις. Δόθηκαν ερωτηματολόγια που παρουσίαζαν σενάρια με διάφορα είδη βίας προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι φοιτητές/τριές μας ταυτίζονταν είτε με το θύτη είτε με το θύμα. Στο ίδιο ερωτηματολόγιο ρωτήσαμε για συνήθειες σε σχέση με θέαση πορνό (ηλικία που είδαν πρώτη φορά, πόσο συχνά βλέπουν) και θέλαμε να δούμε αν αυτοί είναι παράγοντες που συνδέονται με βίαιες συμπεριφορές», ανέφερε η κα Φρειδερίκου. Μεταξύ των σημαντικότερων ευρημάτων της έρευνας ήταν και το γεγονός ότι διαφάνηκε ξεκάθαρα ότι η ηλικία που είδε κάποιος πορνό για πρώτη φορά συνδέεται με τη συχνότητα που θα συνεχίσει να βλέπει, καθώς επίσης και το γεγονός ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ θέασης πορνό και συσχέτισης με το θύμα ή με το θύτη.
Στη συνέχεια, η κ. Μαρία Γεωργίου, Μέλος του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων, του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος του Αρχηγείου της Αστυνομίας, παρουσίασε το θέμα «Εμπορία Προσώπων-Γεγονότα και Προκλήσεις». Ακολούθως, η Δρ. Άντρη Ανδρονίκου, Επιστημονική Διευθύντρια του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), ανέπτυξε το θέμα της Κατανόησης της Βίας κατά των Γυναικών και τις Αναπαραστάσεις της στα ΜΜΕ. Τέλος, ο Διευθυντής της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου κ. Νεόφυτος Επαμεινώνδας παρουσίασε την προσέγγιση της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας και βίας κατά των γυναικών.
Μετά το πέρας των παρουσιάσεων, ακολούθησαν ερωτήσεις από τους/τις παρευρισκόμενους/ες και σύντομη συζήτηση.