ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βιωματικό εργαστήρι αφήγησης παραμυθιού για παιδιά διοργάνωσε η Βιβλιοθήκη του ΤΕΠΑΚ

06 Απριλίου 2023, 09:09

images
  • Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Ένα βιωματικό εργαστήρι αφήγησης παραμυθιού για παιδιά προσχολικής ηλικίας, συνδιοργάνωσε η Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) με τη Λειτουργό της Σχολής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης Δρ. Αννίτα Αντωνιάδου, τη Δευτέρα, 3 Απρίλιου 2023, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Η 2α Απρίλιου, καθιερώθηκε το 1996 από το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY), ημέρα των γενεθλίων του Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ως η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Με θεματικό άξονα την "Παραπληροφόρηση και τις Ψευδείς Ειδήσεις", στόχος του βιωματικού εργαστηρίου αφήγησης παραμυθιού ήταν ο εμπλουτισμός της γλώσσας, η εύκολη, αβίαστη αφομοίωση γνώσεων αλλά και η όξυνση της φαντασίας των παιδιών από το Γ΄ Δημόσιο Νηπιαγωγείο Λεμεσού, που πέρασαν το πρωινό τους στη Βιβλιοθήκη. Τα παιδιά είχαν επιπλέον τον χρόνο να ενημερωθούν και για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της βιβλιοθήκης.

Η αφήγηση με εφαλτήριο το παραμύθι του εκπαιδευτικού Αντώνη Ζαρίντα «Η Μέρα Που Τέλειωσε Το Παγωτό» βοήθησε τα παιδιά να αντιληφθούν την έννοια της παραπληροφόρησης, και πως οι ψευδείς ειδήσεις έχουν γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Στην αφήγηση και στις δράσεις, το εργαστήριο εστίασε στο θέμα της παθητικής συμμετοχής μιας ολόκληρης πόλης. Παράλληλα, επικεντρώθηκε στις ανθρώπινες σχέσεις, και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον όπου μια ψευδής είδηση ανακυκλώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται αλήθεια και να προκαλεί τον πανικό.

Η αφήγηση ή αλλιώς storytelling είναι η τέχνη της διήγησης ιστοριών σε ένα νεαρό κοινό - ακροατήριο, με στόχο τη μεταβίβαση σημαντικών μηνυμάτων, που σε συνδυασμό με βιωματικά εργαστήρια καλλιεργεί τη φαντασία, μια δεξιότητα απαραίτητη για την επίλυση προβλημάτων στη μελλοντική ενήλικη ζωή.

Επιπλέον μέσα από δραστηριότητες, τα παιδιά είχαν χώρο και χρόνο να δημιουργήσουν, να συνεργαστούν και να αυτενεργήσουν.

Σχετικά Άρθρα