ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συνάντηση «Global Partners Meeting»- Γενεύη 2024

17 Ιουλίου 2024, 08:31

images

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) της Ευρώπης και το Τμήμα Εργατικού Δυναμικού Υγείας του ΠΟΥ με επικεφαλής τον Κο Jim Campbell, διοργάνωσε στις 23 και 24 Μαΐου 2024, το πρώτο Global Partners Meeting σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών και τη Διεθνή Συνομοσπονδία Μαιών. Σε αυτήν κλήθηκαν να συμμετάσχουν Εθνική Σύνδεσμοι Νοσηλευτών και Μαιών, Νοσηλευτικοί ή/και Μαιευτικοί Διευθυντές Υπουργείων Υγείας και Διεθνείς Φορείς της Νοσηλευτικής και Μαιευτικής. Εκ μέρους του ΠΑΣΥΝΜ συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος Δρ Χωραττάς Αριστείδης και ο γραμματέας Κος Τσοβίλης Παναγιώτης.

Επίκεντρο της συνάντησης ήταν η παγκόσμια έλλειψη νοσηλευτικού δυναμικού. Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών η οικονομική πτυχή της νοσηλευτικής και της νοσηλευτικής εκπαίδευσης είναι πολύ σημαντική. Μιλώντας με τους όρους που χρησιμοποιεί πλέον ο διεθνής παράγοντας τονίστηκε ότι για κάθε δολάριο που επενδύεται σε νοσηλευτές, 3-7 δολάρια επιστρέφονται στους πολίτες και τους ασθενείς και το ποσό είναι ακόμη μεγαλύτερο στις περιοχές του κόσμου με χαμηλό βιοτικό επίπεδο. Ο Κος Campbell τόνισε ότι από το 2016 η προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη νοσηλευτικού δυναμικού παγκόσμια έχει φέρει θετικά αποτελέσματα με περισσότερα πανεπιστήμια να προσφέρουν προγράμματα νοσηλευτικής με περισσότερους αποφοίτους οι οποίοι πρέπει να ενταχθούν στο ενεργό δυναμικό υγείας. Χρειάζεται καλύτερη διαχείριση της προσέλκυσης νοσηλευτικού δυναμικού από χώρες με χαμηλό εισόδημα και βιοτικό επίπεδο σε χώρες με ψηλό βιοτικό επίπεδο, καλύτερες συνθήκες ζωής και οικονομικά κίνητρα έστω και αν έχει συμφωνηθεί η εφαρμογή της ηθικής προσέλκυσης (ethical recruitment). Αναφέρθηκε ότι η μετανάστευση νοσηλευτικού δυναμικού δεν θα σταματήσει ακόμη και αν υπάρχουν αμοιβαίες συμφωνίες μεταξύ των χωρών είτε όσο αφορά την εκπαίδευση είτε αφορά την χρηματική αποζημίωση η οποία δεν αντικαθιστά την απώλεια νοσηλευτικού δυναμικού σε σχέση με την προσφορά φροντίδας υγείας στην χώρα. Τονίστηκε ότι η μετανάστευση ανθρώπινου δυναμικού υγείας δεν πρέπει να αντικρίζεσαι πάντα αρνητικά, λόγω του ανθρώπινου δικαιώματος για καλύτερες συνθήκες εργασίας και καλύτερη ζωή. Έγινε αναφορά στην έκδοση από τον ΠΟΥ των Παγκόσμιων Στρατηγικών Οδηγιών για τη Νοσηλευτική και Μαιευτική (Global Strategic Directions for Nursing and Midwifery) 2021-2025 με επίκεντρο την εκπαίδευση, την εργασία, την ηγεσία και την παροχή υπηρεσιών υγείας τις οποίες θα πρέπει να αναπτύξουν τα κράτη. Μέχρι σήμερα μόνο 46 χώρες έχουν αναπτύξει τέτοιες στρατηγικές.

Σε σχέση με την μέθοδο συλλογής δεδομένων για το δυναμικό υγείας των κρατών από τον ΠΟΥ αναφέρθηκε ότι αυτή βασίζεται σε διάφορες προσεγγίσεις με επίκεντρο το focal point άτομο στα Υπουργεία Υγείας το οποίο υποβάλλει τα δεδομένα στην πλατφόρμα του ΠΟΥ αφού προηγηθεί διαβούλευση με τους σημαντικούς stakeholders στα κράτη (π.χ εθνικούς συνδέσμους). Στην σύνοδο τονίστηκε από τον Δρ Χωραττά ότι πολλές χώρες συμπεριλαμβάνουν στα δεδομένα τους για το νοσηλευτικό δυναμικό και το υποστηρικτικό προσωπικό (π.χ φροντιστή υγείας) που δεν ασκεί νοσηλευτικά καθήκοντα με στόχο να καταδείξουν ότι δεν υπάρχει έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Έγινε παράκληση από τον ΠΟΥ προς τους φορείς της νοσηλευτικής και μαιευτικής όπως προσεγγίσουν το focal point άτομο στη χώρα τους για να δοθούν ορθά δεδομένα από τις χώρες για την έκθεση του 2025. Επιπλέον αναφέρθηκε ότι παρόλο ότι γίνεται προσπάθεια για διόρθωση των ορισμών για το νοσηλευτικό επάγγελμα στον κατάλογο ISCO του International Labour Organization-

ILO αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν το 2028.

Αναφορικά με την μαιευτική τονίστηκε η αδυναμία των μαιών να εργαστούν στο σύνολο του πλαισίου εργασίας τους ενώ ανέφερε ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει αναγνώριση της Μαιευτικής ως ξεχωριστό επάγγελμα. Αναφέρθηκε ότι ακόμη βιώνουμε, σε αρκετές περιοχές του κόσμου, ψηλά επίπεδα μητρικής και νεογνικής θνησιμότητας. Για την ανθρωπιστική κρίση που παραμένει η νοσηλευτική και η μαιευτική είναι τα επαγγέλματα που μπορούν να συνδράμουν εποικοδομητικά στην αντιμετώπιση της.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε αναφορά στην προώθηση από τον ΠΟΥ της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και την καθολική πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Όπως τονίστηκε ο ΠΟΥ επικεντρώνεται στην ενίσχυση της ΠΦΥ για την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού και τη διαχείριση των προβλημάτων υγείας σε επίπεδο κοινότητας. Παρουσιάστηκε η εξέλιξη του θεσμού του Νοσηλευτή Προηγμένης Πρακτικής (APN) σε παγκόσμιο επίπεδο, της αξίας του για τις υπηρεσίες υγείας και τα προβλήματα στην εφαρμογή του θεσμού. Επίσης έγινε αναφορά στην προσπάθεια του ΠΟΥ για την ανάγκη ορθής προετοιμασίας των κρατών για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών φέρνοντας ως παράδειγμα την πανδημία COVID-19 και τις επιπτώσεις και στο ανθρώπινο δυναμικό υγείας. Αναπτύχθηκαν 10 πολιτικές δράσης για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος και κλήθηκαν τα κράτη να αναλάβουν πρωτοβουλία για εφαρμογή τους. Επίσης έγινε αναφορά από την περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ Ανατολικής Μεσογείου για τα προβλήματα στις υπηρεσίες υγείας που αντιμετωπίζει η περιοχή λόγω των διενέξεων και την απώλεια ανθρώπινου δυναμικού υγείας οι οποίες επιτείνονται λόγω της μαζικής μετανάστευσης λειτουργών υγείας. 

Με την ολοκλήρωση του Global Partners Meeting ο κος Jim Kampell τόνισε την σημαντικότητα της ορθής διαχείρισης της έλλειψης νοσηλευτικού και μαιευτικού δυναμικού ενώ χαιρέτισε τα σημαντικά θέματα τα οποία τέθηκαν και συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Εκ μέρους του ΔΣ ΠΑΣΥΝΜ

Δρ. Αρίστειδης Χωραττάς

Αντιπρόεδρος ΠΑΣΥΝΜ

Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Νοσηλευτών

Παναγιώτης Τσοβίλης

Γραμματέας ΠΑΣΥΝΜ

Σχετικά Άρθρα