Συμμετοχή μελών Δ.Σ. ΠΑΣΥΝΜ στη ΓΣ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Νοσηλευτών
21 Οκτωβρίου 2024, 07:57
Πραγματοποιείται στις 17-18 Οκτωβρίου 2024, η 119η Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Νοσηλευτών (EFN), η οποία απαριθμεί πάνω από 6 εκατομμύρια Νοσηλευτές σε όλη την Ευρώπη. Πρόεδρος του EFN είναι ο Αντιπρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ) Δρ Αριστείδης Χωραττάς, ο οποίος και προέδρευσε της Γενικής Συνέλευσης. Στη Γενική συνέλευση του EFN παρευρέθηκαν από Κύπρο ο επίσημος αντιπρόσωπος του ΠΑΣΥΝΜ στο EFN, Θεοχάρης Ιωάννου και ο Δρ Κυριάκος Ανδρέου αναπληρωτής αντιπρόσωπος του ΠΑΣΥΝΜ στο EFN. Στο EFN συζητιούνται σημαντικά θέματα όσον αφορά τους Νοσηλευτές σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και γίνεται προσπάθεια για κοινή γραμμή μεταξύ των Εθνικών Νοσηλευτικών Συνδέσμων όπου είναι εφικτό. Την διοργάνωση ανέλαβε ο Εθνικός Σύνδεσμος Νοσηλευτών της Πολωνίας με την υποστήριξη του Συμβουλίου Νοσηλευτικής της χώρας.
Κατά την πρώτη ημέρα έγινε αναφορά και ανάλυση των Ευρωπαϊκών Εκλογών και τις προεκτάσεις τους στην πολιτική και το λόμπι που θα πρέπει να αναπτύξει το EFN για την προώθηση των θεμάτων που αφορούν το νοσηλευτικό επάγγελμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις Ευρωπαϊκές Επιτροπές. Ένα πολύ σημαντικό θέμα για το EFN είναι η εδραίωση των Νοσηλευτών Προηγμένης Πρακτικής (APN) σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο με την προσεκτική προετοιμασία μέσου πλάνου 5 ετών με την προοπτική εγκαθίδρυσης Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την αμοιβαία αναγνώριση τους στην ΕΕ. Κατόπιν μέσα από τις τρεις επιτροπές (professional committee, workforce committee, public policy committee) τα μέλη διεξήγαγαν συζητήσεις για πολιτικές δηλώσεις του EFN. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν θέματα όπως την επένδυση στην εκπαίδευση και κατάρτιση των νοσηλευτών, τη συνεχή νοσηλευτική ανάπτυξη και τη δια βίου μάθηση και την αναγνώριση τους τόσο στα κράτη μέλη όσο και στην Ευρώπη. Η εκπαίδευση και η κατάρτιση είναι απόλυτης σημασίας για να διασφαλιστεί ένα καλά εκπαιδευμένο ευρωπαϊκό νοσηλευτικό εργατικό δυναμικό με το σωστό μείγμα δεξιοτήτων, έτοιμο να ανταποκριθεί στο παρόν και το μέλλον σε κρίσεις υγείας. Στην επαγγελματική αυτή επιτροπή συμμετείχε ο Δρ Κυριάκος Ανδρέου. Στην επιτροπή εργατικού δυναμικού συμμετείχε ο Κος Θεοχάρης Ιωάννου. Κοινή διαπίστωση, οι ελλείψεις σε Νοσηλευτικό εργατικό δυναμικό, επί του παρόντος σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Επιπλέον, η ζήτηση για Νοσηλευτικό προσωπικό αναμένεται να αυξηθεί, λόγω των δημογραφικών αλλαγών και της αυξανόμενης επιβάρυνσης των χρόνιων ασθενειών και άλλων πιθανόν επερχόμενων πανδημιών και κρίσεων. Η προσέλκυση από τα κράτη μέλη και τις κυβερνήσεις Νοσηλευτών με διεθνή εκπαίδευση εκτός ΕΕ για να καλύψουν τα τεράστια κενά στο εργατικό δυναμικό, είναι μια μη βιώσιμη και ανήθικη λύση. Η «ληστεία του Πέτρου για να πληρώσει τον Παύλο» δημιουργεί ελλείψεις στις χώρες προέλευσης ενώ επηρεάζει αρνητικά και τους οικονομικούς μετανάστες νοσηλευτές λόγω των απαιτήσεων για εγγραφή και εργοδότηση στα κράτη μέλη, όπως η απομάκρυνση δεξιοτήτων ή η ανάγκη επανεκπαίδευσης στη χώρα προορισμού.
Οι Κυβερνήσεις, αντί να επενδύσουν στην ανθεκτικότητα και την εκπαίδευση του εγχώριου Νοσηλευτικού εργατικού δυναμικού, πολλά κράτη μέλη της ΕΕ προτιμούν να αναζητήσουν μια εύκολη, κοντόφθαλμη διέξοδο από το πρόβλημα, στρατολογώντας Νοσηλευτές που γεννήθηκαν και εκπαιδεύτηκαν σε τρίτες χώρες, ως μια γρήγορη λύση για την ευρωπαϊκή έλλειψη νοσηλευτών. Αυτή η τάση είναι εξαπλωμένη σήμερα σε ολόκληρη την Ευρώπη, λειτουργώντας συχνά με αδιαφάνεια και με πολύ περιορισμένα συγκρίσιμα δεδομένα σχετικά με το ποσοστό αυτών των διμερών συμφωνιών και προσλήψεων. Μια ανησυχητική λανθασμένη αντίληψη πίσω από αυτή την τάση, είναι η πεποίθηση ότι αυτές οι χώρες έχουν υπερπροσφορά επαγγελματιών υγείας και περίθαλψης, κάτι που στην πραγματικότητα είναι λάθος, όπως καταδεικνύεται από την πρόσφατη διμερή συμφωνία μεταξύ Γερμανίας (12,5 νοσηλευτές ανά 1000 ασθενείς) και Ινδίας (1,96 νοσηλευτές ανά 1000 ασθενείς). [1] Στην πραγματικότητα, οι χώρες προέλευσης δεν έχουν υπερπροσφορά Νοσηλευτών, αλλά απλώς έλλειψη χρημάτων στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης για να προσλάβουν και να πληρώσουν μισθούς.
Ως ΠΑΣΥΝΜ, στηρίζουμε πρωτίστως, την ανθεκτικότητα και την προσέλκυση, εκπαίδευση του εγχώριου Νοσηλευτικού προσωπικού, διατηρώντας και ενισχύοντας την υψηλή ποιότητα παροχής νοσηλευτικής φροντίδας στο τόπο μας .
Χαιρετίζουμε την εκστρατεία προσέλκυσης εγχώριου Νοσηλευτικού εργατικού δυναμικού των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και την αύξηση φοιτητών στις σχολές Νοσηλευτικής, των Πανεπιστημίων Κύπρου.
Θεοχάρης Ιωάννου
Κυριάκος Ανδρέου
Επίσημοι εκπρόσωποι ΠΑΣΥΝΜ στο EFN
[1]Υγεία με μια ματιά 2023: Δείκτες του ΟΟΣΑ. ΟΟΣΑ. https://www.oecd-ilibrary.org/sites/7a7afb35-en/1/3/8/6/index.html?itemId=/content/publication/7a7afb35-en&_csp_=6cf33e24b6584414b81774026d82a571&itemIGO=oecd&itemContentType=book