ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συμβουλές σε γονείς και παιδιά για προστασία κατά τη χρήση του διαδικτύου

08 Φεβρουαρίου 2022, 13:43

images

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, το “Hope For Children” CRC Policy Center αναδεικνύει την ανάγκη για εκπαίδευση τόσο των παιδιών όσο και των γονιών/φροντιστών τους για τους κινδύνους που καραδοκούν στο διαδίκτυο και δίνει συμβουλές για την αποφυγή τους.

Όπως αναφέρει το “Hope For Children” (HFC), τόσο οι γονείς, όσο και τα παιδιά, πρέπει να είναι έτοιμοι να διαχειριστούν κινδύνους, όπως ο διαδικτυακός εκφοβισμός, η παρουσία υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σαν διαφημιστικό, η ρητορική μίσους, το βίαιο περιεχόμενο, όπως και άτομα που στοχεύουν παιδιά για σεξουαλική ή άλλης μορφής εκμετάλλευση.

Το “Hope For Children” λειτουργεί τη Γραμμή Βοήθειας 1466, όπως και την Ευρωπαϊκή Γραμμή Στήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111 και, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός, συχνά λαμβάνει κλήσεις από παιδιά και εφήβους τα οποία καλούν για ψυχολογική στήριξη και καθοδήγηση σχετικά με παραβιάσεις εναντίον τους μέσω διαδικτύου.

Στις ίδιες γραμμές, προσθέτει, καλούν και γονείς, ζητώντας συμβουλές για το πως μπορούν να διαχειριστούν τη προβληματική χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά τους. Η βία ενάντια στα παιδιά μέσω διαδικτύου φαίνεται να έχει ενταθεί και τα προβλήματα να έχουν αυξηθεί από την έναρξη της πανδημίας και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια υποχρεωτικού περιορισμού στο σπίτι.

Για τον σκοπό αυτό, το HFC κοινοποιεί βασικές κατευθυντήριες γραμμές προς τους γονείς / φροντιστές για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και τρόπους προστασίας των παιδιών. Συγκεκριμένα τους προτρέπει να εμπλακούν ενεργά και να εξερευνήσουν το διαδίκτυο μαζί με τα παιδιά και ανάλογα με την ηλικία του παιδιού να εξερευνούν ηλιακά κατάλληλες ιστοσελίδες και εφαρμογές.

Επίσης, τους καλεί να ενημερώνουν το παιδί με φιλικό τρόπο προς την ηλικία του για τους κινδύνους που μπορεί να παρουσιαστούν με τη χρήση του διαδικτύου, να συμβουλεύουν το παιδί να μην μοιράζεται προσωπικές πληροφορίες όπως τοποθεσία, ηλικία, ακόμη και αν οι γονείς είναι σπίτι, ακόμη και αν θεωρούν πως γνωρίζουν ένα άτομο.

Επίσης συστήνει να διαμορφώσουν κανόνες χρήσης διαδικτύου, όπως για παράδειγμα για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο σε κοινόχρηστο χώρο όπου υπάρχει επίβλεψη, να θέσουν εκ των προτέρων συγκεκριμένο χρονικό όριο πρόσβασης στο διαδίκτυο για το παιδί, και να γνωρίζουν και να επιλέγουν σε ποιες εφαρμογές μπορεί να έχει πρόσβαση το παιδί σύμφωνα πάντα με την ηλικία του.

Επίσης, να είναι διαθέσιμοι για επικοινωνία με τα παιδιά, να εξηγούν στα παιδιά πως μπορούν να μιλήσουν αν τους προβληματίζει κάτι σχετικά με το διαδίκτυο ή αν έχουν δει κάτι το οποίο τους έχει αναστατώσει ή φοβίσει.

Ακόμη προτρέπει να ενεργοποιούν τις ρυθμίσεις γονικού ελέγχου (parental control) στις συσκευές που χρησιμοποιούν τα παιδιά, να έχουν πάντα ανανεωμένα λογισμικά προστασίας τα οποία μπλοκάρουν ανεπιθύμητο υλικό.

Αναφορικά με τον διαδικτυακό εκφοβισμό, τους καλεί να ενθαρρύνουν τα παιδιά να ενημερώνουν όταν κάποιος/α τους κάνει να νιώσουν ανασφάλεια, άβολα ή τους επιτίθενται, αλλά και να ενημερώνουν τα παιδιά πως μπορούν να καταγγείλουν τέτοιες συμπεριφορές στην Αστυνομία. Επίσης, να παροτρύνουν τα παιδιά να μπλοκάρουν άτομα που δεν τους σέβονται και παρουσιάζουν συμπεριφορές όπως αυτές που αναφέρονται πιο πάνω.

Δίνει επίσης συμβουλές προς τα παιδιά, όπως να θυμούνται πως ο κωδικός πρόσβασης σε διαδικτυακές πλατφόρμες είναι μυστικός και πως αν κάποιος πέρα από τους γονείς/κηδεμόνες το γνωρίζει να τον αλλάξουν, να μη συναντούν ένα άγνωστο άτομο που γνώρισαν διαδικτυακά, ακόμη και αν το «γνωρίζουν» αρκετό καιρό.

Επίσης, να ενημερώσουν γονείς/κηδεμόνες, αν κάποιος παίχτης ενός παιχνιδιού ζητήσει συνάντηση, να μη δίνουν προσωπικά στοιχεία όπως τοποθεσία, ημερομηνία γέννησης, φωτογραφίες σε άγνωστους χρήστες διαδικτύου, ακόμη και αν τους θεωρούν φίλους, να ενημερώνουν τους γονείς/κηδεμόνες όταν κάποιος ή κάτι στο διαδίκτυο προκαλεί φόβο ή ανασφάλεια, να μπλοκάρουν το λογαριασμό που προκαλεί αυτά τα συναισθήματα και να συζητούν οποιαδήποτε απορία για κάτι που είδαν ή διάβασαν, με τους γονείς/κηδεμόνες.

Το HFC καλεί τον κόσμο, σε περίπτωση που αντιμετωπίζει παρατεταμένα έντονα συναισθήματα και δυσκολίες και χρειάζεται ψυχολογική στήριξη, είτε ως παιδιά, είτε ως γονείς/κηδεμόνες, να καλούν στη Γραμμή Βοήθειας του HFC 1466 η οποία λειτουργεί 24/7, για δωρεάν ψυχολογική, κοινωνική και νομική υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με την προστασία των παιδιών.

Περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα του Hope For Children και τις δράσεις του, είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.uncrcpc.org.cy ή καλώντας στο 22 103234.

Σχετικά Άρθρα