ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ολοκληρώθηκε το φετινό ετήσιο Παγκύπριο Συνέδριο Θαλασσαιμίας

25 Νοεμβρίου 2024, 17:06

images

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το φετινό ετήσιο Παγκύπριο Συνέδριο Θαλασσαιμίας,  Thalassaemia2024Cy, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Νοεμβρίου 2024 στην Αγία Νάπα.

Στόχος του φετινού συνεδρίου ήταν η ενημέρωση και εκπαίδευση της κοινότητας των Ατόμων με Θαλασσαιμία αλλά και η ενημέρωση, εκπαίδευση και διαβούλευση ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα. Το περιεχόμενο του Συνεδρίου το οποίο απευθυνόταν σε ΆμΘ, γονείς ΑμΘ, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και κάθε άτομο του περιβάλλοντος των ΑμΘ, παρακολούθησαν πέραν των 170 συνέδρων από την Κύπρο και την Ελλάδα.

Το συνέδριο έθεσε υπό την αιγίδα του ο Έντιμος Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Δαμιανός, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας κ. Πάνος Εγγλέζος και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου.

Το διήμερο πρόγραμμα περιλάμβανε ενδιαφέρουσες επιστημονικές ομιλίες για σύγχρονες ιατρικές θεραπευτικές προσεγγίσεις και την εκπαίδευση των ΑμΘ σε σχέση με τη διαχείριση της πάθησης.

Πέραν των επιστημονικών ομιλιών και των παρουσιάσεων σχετικά με την ιστορία του Συνδέσμου, ιδιαίτερα προσέλκυσε το ενδιαφέρον τον συνέδρων το Βιωματικό Εργαστήρι με τίτλο «Οι γονείς του χθες και του σήμερα», καθώς και οι παρουσιάσεις σχετικά με το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τα ΑμΘ, και το ΓΕΣΥ.

Από τις εργασίες του Συνεδρίου προέκυψαν σημαντικά συμπεράσματα, τα οποία θα αξιολογηθούν και θα αξιοποιηθούν τον ΠαΣυΘαλ σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, με στόχο την αναβάθμιση των παροχών υγείας και της αναβάθμισης της ιατρικής περίθαλψης των ΑμΘ. Αναφέρονται επιγραμματικά η αναγκαιότητα υιοθέτησης ενός ενιαίου πρωτοκόλλου παρακολούθησης ατόμων με θαλασσαιμία από όλες τις κλινικές θαλασσαιμίας, η εφαρμογή κοινών οδηγιών μετάγγισης στις κλινικές θαλασσαιμίας και η προετοιμασία πρωτοκόλλου αντιμετώπισης ανεπιθύμητων ενεργειών, η επιτακτική ανάγκη για σύσταση πολυθεματικών επιστημονικών ομάδων με συνεργασία ειδικών από την Κύπρο και άλλες χώρες, καθώς και η τακτική επαναξιολόγιση των αναγκών που προκύπτουν και καθορίζονται στα συνέδρια.

Αναγνωρίστηκε επίσης η εξέλιξη και η αναβάθμιση των παροχών υγείας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο που έχει ως συνεπακόλουθο την ουσιαστική και ποιοτική βελτίωση της υγείας και  των ΑμΘ, για την οποία καθοριστικό ρόλο έπαιξε η διαρκής συμβολή και δραστηριοποίηση το Παγκυπρίου Συνδέσμου Θαλασσαιμίας, με τις διαρκείς παρεμβάσεις και διεκδικήσεις προς την Πολιτεία, με γνώμονα το συμφέρον των ΑμΘ.

Σχετικά Άρθρα