Εργαστήριο αναφοράς για τη δημόσια και την ιδιωτική Υγεία το Εθνικό Κέντρο Γρίπης του ΟΚΥπΥ
10 Αυγούστου 2023, 08:56
ΤΟΥ ΔΡ. ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ*
Στο Μικροβιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ εδράζεται το Εθνικό Κέντρο Γρίπης (National Influenza Centre-NIC), το οποίο είναι αναγνωρισμένο από τον ΠΟΥ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας). Ως Εργαστήριο Αναφοράς συνεργάζεται στενά με τις Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας της χώρας μας τόσο στα πλαίσια της επιδημιολογικής επιτήρησης όσο και στην προετοιμασία και τον στρατηγικό σχεδιασμό αντιμετώπισης πιθανής επερχόμενης πανδημίας Γρίπης (πχ. Πανδημία Γρίπης 2009).
Εξειδικευμένες υπηρεσίες
Ο ρόλος του Εθνικού Κέντρου Γρίπης της Κύπρου είναι μοναδικός αφού προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες και εφαρμόζει επακριβώς τις απαιτήσεις και τις οδηγίες που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για όλα τα Εθνικά Κέντρα Γρίπης.
Δυνατότητα μοριακής ανίχνευσης
Στο Εθνικό Κέντρο Γρίπης υπάρχει η δυνατότητα μοριακής ανίχνευσης του τύπου του ιού της Γρίπης με διάφορες μεθόδους PCR αλλά επίσης και ο καθορισμός του υπότυπου του ιού. Συνεργάζεται σε μόνιμη βάση με το Διεθνές Συνεργαζόμενο Κέντρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη (WHO CC)-Francis Crick Institute, London, UK στο οποίο αποστέλλονται τρεις φορές το χρόνο θετικά δείγματα γρίπης που επιλέγονται με προκαθορισμένο τρόπο. Συμβάλλει με τα αποτελέσματα του στη μελέτη προετοιμασίας του εμβολίου γρίπης για τον επόμενο χρόνο ώστε αυτό να εμπεριέχει χαρακτηριστικά των ιών που κυκλοφορούσαν πιο πρόσφατα στις χώρες παγκοσμίως.
Επίσης σε θέματα ύπαρξης ανθεκτικότητας σε αντιικά φάρμακα και αλλαγές στο αντιγονικού προφίλ του ιού.
Το Μικροβιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας εξετάζει τα εξής δείγματα:
Από ασθενείς οι οποίοι παρουσιάζουν συμπτώματα οξείας λοίμωξης με τον ιό της Γρίπης, πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια και χρήζουν εισαγωγής. Χρησιμοποιείται η μέθοδος GeneXpert η οποία είναι μια πλήρως αυτοματοποιημένη, ταχεία PCR που μπορεί να δώσει αποτέλεσμα εντός μισής ώρας.
Προερχόμενα από το πρόγραμμα επιδημιολογικής επιτήρησης Sentinel μέσω του οποίου ελέγχονται ασθενείς από την κοινότητα με συμπτώματα, χωρίς την ανάγκη νοσηλείας και αφορούν όλες τις επαρχίες της Κύπρου. Χρησιμοποιείται συμβατική μέθοδος PCR (Conventional RT PCR) για την ανίχνευση του ιού.
Όλα τα θετικά δείγματα για γρίπη τύπου Α ή Β στη συνέχεια εξετάζονται για τον καθορισμό του υπότυπου με άλλη μοριακή μέθοδο ανίχνευσης PCR. Στο Εργαστήριο υπάρχει η δυνατότητα ανίχνευσης όλων των υποτύπων των κυκλοφορόντων ιών συμπεριλαμβανομένων:
Γρίπη Α-Υπότυποι: Η1Ν1
Η3Ν2
H5N1 (Γρίπη των πτηνών)
H7N9 (Γρίπη των πτηνών)
H9N2 (Γρίπη των πτηνών)
Γρίπη Β- Lineage: Victoria
Yamagata
Εργαστήριο Αναφοράς
Το Εθνικό Κέντρο Γρίπης Κύπρου λειτουργεί ως Εργαστήριο Αναφοράς τόσο για τα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ όσο και για τον Ιδιωτικό Τομέα. Προσφέρει υπερσύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους με δυνατότητα εκτέλεσης πλήρους φάσματος υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και τελευταίας τεχνολογίας. Διευθύντρια του Τμήματος είναι Δρ. Δέσπω Πιερίδου.
Διαπιστεύσεις
Το Μικροβιολογικό Τμήμα είναι διαπιστευμένο εργαστήριο και κατέχει το πιστοποιητικό Διαπίστευσης ISO15189: 2022 για όλες τις μεθόδους που χρησιμοποιεί συμπεριλαμβανομένων των αυτοματοποιημένων και συμβατικών μεθόδων μοριακής ανίχνευσης και καθορισμού του τύπου του ιού της Γρίπης. Συμμετέχει δύο φορές το χρόνο σε Διεθνείς Εξωτερικούς Ελέγχους Ποιότητας που διεξάγονται από το ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control-Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων) και τον WHO με εξαιρετική επιτυχία τόσο για την ανίχνευση του ιού της γρίπης, τον καθορισμό του τύπου Α και Β και τον καθορισμό του υπότυπου Σε συνθήκες πανδημίας, επιδημιών και αναδυόμενων ασθενειών-πχ. πανδημία Γρίπης Η1Ν1 το 2009, COVID-19, Ebola Virus, Monkeypox Virus- το Μικροβιολογικό Τμήμα είναι σε θέση να αυξήσει το προσωπικό και τις δυνατότητες του ώστε να καλύπτει τις αυξανόμενες ανάγκες 24 ώρες το 24άωρο συνεχόμενα.
Διεθνείς συνεργασίες
Το Εθνικό Κέντρο Γρίπης Κύπρου εκτός από το WHO CC, συνεργάζεται επίσης με το Robert Koch Institute Γερμανίας για επικαιροποίηση των μεθόδων που χρησιμοποιεί και αποτελεί μέλος τόσο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιτήρησης για τον ιό της γρίπης EISN (European Influenza Surveillance Network) όσο και του Παγκόσμιου Δικτύου Επιτήρησης μέσω των προγραμμάτων ανταλλαγής δεδομένων TESSy (The European Surveillance System) και GISRS (Global Influenza Surveillance and Response System) αντίστοιχα.
Στόχοι του Εθνικού Κέντρου Γρίπης Κύπρου είναι η διατήρηση παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών καθώς και η συνεχής ετοιμότητα του για άμεση ανταπόκριση σε επείγουσες καταστάσεις όπως πανδημία και έξαρση επιδημικών κρουσμάτων.
Για περισσότερες πληροφορίες για το Μικροβιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ επισκεφθείτε την ιστοσελίδα ή επικοινωνήστε με το τηλέφωνο 22603362 ή22604312.
*Μικροβιολόγος, Ιατρικός Λειτουργός, Μικροβιολογικό Τμήμα ΓΝ Λευκωσίας ΟΚΥπΥ.