Ανακοίνωση Υπ. Υγείας με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφάλειας Τροφίμων
07 Ιουνίου 2023, 14:41
«Τα Πρότυπα Τροφίμων σώζουν ζωές».
Αυτός είναι ο τίτλος της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφάλειας Τροφίμων, η οποία εορτάζεται στις 7 Ιουνίου. Φέτος, o εορτασμός της ημέρας στοχεύει στην ευαισθητοποίηση για την εφαρμογή των Προτύπων Τροφίμων, τα οποία συμβάλουν στη διασφάλιση τόσο της ποιότητας, όσο και της ασφάλειας των τροφίμων.
Οι τροφιμογενείς ασθένειες, οι ασθένειες που προέρχονται από την κατανάλωση μη ασφαλών τροφίμων, είναι συνήθως μολυσματικές ή τοξικές από τη φύση τους και προκαλούνται από βακτήρια, ιούς, παράσιτα ή χημικές ουσίες (όπως φυτοφάρμακα, αντιβιοτικά, ορμόνες, χρωστικές ουσίες, βαρέα μέταλλα, μυκοτοξίνες κ.ά.) που εισέρχονται στο ανθρώπινο σώμα μέσω επιμολυσμένων τροφίμων ή νερού. Έχουν καταμετρηθεί συνολικά 200 ασθένειες που προκαλούνται από κατανάλωση μη ασφαλών τρόφιμων.
Στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εκτιμούν ότι κάθε χρόνο, σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότεροι από ένας στους δέκα ανθρώπους επηρεάζονται από τροφιμογενείς ασθένειες. 340 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν από τροφιμογενείς ασθένειες. οι οποίες μπορούν να προληφθούν με την εφαρμογή των αναγκαίων προτύπων για τα τρόφιμα.
Τα πρότυπα ασφάλειας των τροφίμων, καθορίζουν τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται, προκειμένου ένα τρόφιμο να είναι ασφαλές και ποιοτικό τόσο για την προστασία της υγείας των καταναλωτών όσο και για την εδραίωση της εμπιστοσύνης τους στο προϊόν. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της εφαρμογής των προτύπων σε θέματα όπως η διατροφή, είναι η υποχρεωτική επισήμανση των αλλεργιογόνων ουσιών στα τρόφιμα, η οποία προστατεύει τους καταναλωτές που ταλαιπωρούνται από τροφικές αλλεργίες.
Σε διεθνές επίπεδο ο φορέας θέσπισης προτύπων στα τρόφιμα εδώ και 60 χρόνια, είναι η Επιτροπή «Codex Alimentarius», στην οποία συμμετέχουν αντιπρόσωποι από 188 χώρες μέλη του καθώς και από ένα οργανισμό μέλος, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο «Codex Alimentarius» περιλαμβάνει 236 πρότυπα, 84 κατευθυντήριες γραμμές, 56 κώδικες πρακτικής, 126 μέγιστα επίπεδα για προσμείξεις στα τρόφιμα και πάνω από 10.000 πρότυπα που καθορίζουν ποσοτικά, τα μέγιστα επίπεδα για πρόσθετα τροφίμων και μέγιστα όρια υπολειμμάτων για φυτοφάρμακα και για κτηνιατρικά φάρμακα στα τρόφιμα.
Η Κύπρος, συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση και εφαρμογή των σχετικών διεθνών προτύπων, καθώς και των νομοθεσιών ασφάλειας τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και με τα άλλα Κράτη μέλη της ΕΕ.
Σημειώνεται τέλος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας τροφίμων στον κόσμο, διασφαλίζοντας και προωθώντας ένα βιώσιμο περιβάλλον για ασφαλή τρόφιμα όχι μόνο σε Ευρωπαϊκό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.