ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπέρηχος αντί για ακτινογραφίες σε τραύματα παιδιών;

08 Ιουνίου 2023, 16:00

images

Eρευνητική ομάδα στην Αυστραλία αναφέρει ότι οι υπέρηχοι θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως διαγνωστικά εργαλεία για τα παιδιά με κάταγμα του αντιβραχίου, δηλαδή του μέρους του χεριού πάνω από τον καρπό.

Αυτός ο τραυματισμός είναι συχνός στα μικρά παιδιά και αρκετές μελέτες έχουν αναδείξει την ανησυχία των γονιών για την υποχρεωτική έκθεσή τους στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα από τα μηχανήματα ακτίνων Χ (ακτινογραφίες) στα οποία υποβάλλονται για να διαπιστωθεί το κάταγμα.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, ειδικοί εξέτασαν τη δυνατότητα χρήσης των μηχανημάτων υπερήχων αντί για τα μηχανήματα ακτίνων Χ για τη διάγνωση τέτοιων καταγμάτων δοκιμάζοντας τη μέθοδο σε 270 παιδιά ηλικίας 5 έως 15 ετών, τα οποία προσήλθαν στα επείγοντα περιστατικά με πόνο στο χέρι μετά από ατύχημα.

Τα παιδιά χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Της μίας ομάδας υποβλήθηκαν σε εξετάσεις υπερήχων. Εάν η εξέταση αποδεικνυόταν αρνητική, το παιδί στέλνονταν στο σπίτι του με οδηγίες για τη φροντίδα. Εάν το τεστ ήταν θετικό, στη συνέχεια επιβεβαιωνόταν  και με ακτινολογικό έλεγχο. Για την εξέταση των παιδιών της δεύτερης ομάδας χρησιμοποιήθηκαν τα μηχανήματα ακτίνων Χ και η θεραπεία βασίστηκε στα αποτελέσματα αυτά.

Οι ειδικοί επικοινώνησαν με τους γονείς μία, τέσσερις και οκτώ εβδομάδες μετά τη διάγνωση, για να ενημερωθούν σχετικά με την κατάσταση των παιδιών και την επούλωση των τραυματισμών. Συμπέραναν ότι δεν υπήρχε καμία διαφορά στα αποτελέσματα μεταξύ των δύο ομάδων.

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει σε αυτό το πεδίο, δίνοντας τη δυνατότητα στις εμπορικές συσκευές που προσαρμόζονται σε smartphones για προσωπική χρήση. Συμπερασματικά, εκτιμούν ότι οι υπέρηχοι θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διάγνωση των καταγμάτων εν γένει και ειδικότερα σε απομακρυσμένες περιοχές.

Σχετικά Άρθρα