Ξέρουμε πόσο συχνά και πόσο καλά πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας;
06 Μαΐου 2025, 07:00

Μερικοί εξακολουθούν να μην επιδεικνύουν την δέουσα επιμέλεια όσον αφορά το πλύσιμο των χεριών τους παρά την εμπειρία που αποκτήσαμε όλοι κατά την πανδημία. Αυτό προκύπτει από μια νέα έρευνα που οδήγησε στο συμπέρασμα ότι σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (στις ΗΠΑ) ξεχνούν ή επιλέγουν να μην πλένουν τα χέρια τους σε κρίσιμες στιγμές, όπως μετά από ψώνια, εξόδους σε εστιατόρια ή καφετέριες και επισκέψεις σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης (νοσοκομεία, ιατρεία). Με την Παγκόσμια Ημέρα της Υγιεινής των Χεριών να γιορτάζεται από τον ΠΟΥ κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου από το 2008, ελάχιστη φαίνεται να είναι η πρόοδος ακόμα και στον ...καθαρό δυτικό κόσμο!
Για μερικούς ανθρώπους, λοιπόν, τα μαθήματα υγιεινής που διδαχθήκαμε κατά την πανδημία της COVID-19 προφανώς δεν έχουν γίνει κατανοητά αν και η έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Λοιμωδών Νοσημάτων, κατέληξε στο ότι το 33% των συμμετεχόντων πλένουν τα χέρια τους περισσότερο τώρα από ό,τι κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
«Ακούμε για το πλύσιμο των χεριών πιθανώς από την εποχή που όλοι μας πηγαίναμε στο νηπιαγωγείο ή ακόμα και στον παιδικό σταθμό», δήλωσε ο Δρ. Robert Hopkins, ιατρικός διευθυντής του ιδρύματος. «Ήλπιζα ότι θα το θεωρούσαμε ως έναν βασικό τρόπο για να διατηρούμε την υγεία μας ανεξάρτητα από τις άλλες συμπεριφορές μας στην υγεία».
Το 62% των συμμετεχόντων απάντησαν σωστά ότι το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα είναι η μέθοδος που μειώνει πιο αποτελεσματικά την εξάπλωση των μικροβίων, ενώ το 13% θεώρησε ότι θα ήταν αρκετός λιγότερος χρόνος και το 24% πίστευε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος.
Οι 3 κυριότερες καταστάσεις που ώθησαν τους ερωτηθέντες να πλύνουν τα χέρια τους ήταν η χρήση της τουαλέτας, η επαφή με τα τρόφιμα και ο χειρισμός ανθρώπινων ή ζωικών περιττωμάτων.
«Αυτά είναι καλά νέα, δεδομένου ότι 1 μόνο γραμμάριο ανθρώπινων κοπράνων μπορεί να περιέχει 1 τρισεκατομμύριο μικρόβια - συμπεριλαμβανομένων της σαλμονέλας, του E.coli και του νοροϊού - που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες», σύμφωνα με την έκθεση.
Ωστόσο, μόνο το 30% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι ήταν πιο πιθανό να πλένουν τα χέρια τους μετά το φτέρνισμα ή το βήχα, «κάτι που είναι ανησυχητικό δεδομένου του πόσο εύκολα μπορούν να εξαπλωθούν λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως η γρίπη».
Μεταξύ σχεδόν των μισών ενηλίκων που δεν έπλεναν τα χέρια τους σε σημαντικές στιγμές, το να το ξεχνούν ήταν ο πιο συνηθισμένος λόγος. Ωστόσο, το 20% επέλεξε συνειδητά να μην πλένει τα χέρια του, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι η πρακτική δεν ήταν απαραίτητη ή ότι δεν είχαν χρόνο.
Οι άνδρες ήταν πιο πιθανό από τις γυναίκες να μην πλένουν τα χέρια τους σε σημαντικές στιγμές και να πιστεύουν ότι το πλύσιμο των χεριών απαιτεί λιγότερο χρόνο.
Οι ενήλικες άνω των 60 ετών ήταν πιο επιμελείς, με το 74% να το κάνει μετά τη χρήση της τουαλέτας ή το χειρισμό τροφίμων. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην επίγνωση του γεγονότος ότι οι ηλικιωμένοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αρρωστήσουν, σύμφωνα με την έκθεση.
Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγιεινής των Χεριών, αποτελεί μέρος της εκστρατείας «Hands in for Handwashing» του Εθνικού Ιδρύματος Λοιμωδών Νοσημάτων, η οποία ευαισθητοποιεί το κοινό σχετικά με τη σημασία του πλυσίματος των χεριών για την αναχαίτιση της εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών. Η έρευνα διεξήχθη από το NORC (πρώην Εθνικό Κέντρο Έρευνας Γνώμης) στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.