ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τυχεροί όσοι ζούμε σε νησιωτική χώρα...

03 Ιουνίου 2023, 08:00

images

Μελέτη που συνέκρινε δεδομένα από 15 χώρες, υποστηρίζει ότι όσοι κατοικούν κοντά σε θάλασσα και την επισκέπτονται συχνά, έχουν καλύτερη υγεία από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Η ερευνητική ομάδα από τα πανεπιστήμια της Βιέννης, του Έξετερ και του Μπέρμιγχαμ, καθώς και από το Seascape Belgium και το European Marine Board, μελέτησαν περισσότερους από 15.000 ανθρώπους σε 14 ευρωπαϊκές χώρες -ανάμεσά τους και την Ελλάδα- ως προς τις απόψεις τους για δραστηριότητες που συνδέονται με τη θάλασσα και την υγεία.

Οι συμμετέχοντες από την Αυστραλία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο απάντησαν με σχετική ομοιομορφία, δημιουργώντας έκπληξη στους ερευνητές: «Είναι εντυπωσιακό να διαπιστώνουμε τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα και στις 15 χώρες. Αποδείξαμε ουσιαστικά ότι όλοι επωφελούνται από το να βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, όχι μόνο οι πλούσιοι. Αν και οι συσχετίσεις είναι σχετικά μικρές, η διαβίωση κοντά στην ακτή και κυρίως οι συχνές εφορμήσεις, έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού», εξήγησε η Δρ Sandra Geiger από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

«Οι κάτοικοι της κεντρικής Ευρώπης επισκέπτονται συχνά τις παραθαλάσσιες χώρες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε θα μπορούν κι αυτοί να λάβουν τα συγκεκριμένα οφέλη. Εκτός αυτού, αρχίζουμε να αξιολογούμε τα παρόμοια οφέλη για την υγεία που προσφέρουν τα εσωτερικά ύδατα, όπως οι λίμνες και οι φυσικές πισίνες», καταλήγει η Δρ Geiger.

Σχετικά Άρθρα