ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το μετάξι μπορεί να μετατραπεί σε εμφυτεύματα ματιών και γονάτων

06 Ιουλίου 2022, 07:00

images

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, το μετάξι θεωρείται πολύτιμο για τις ιδιότητές του ως ένα όμορφο υλικό για κομψά ρούχα. Ωστόσο, οι επιστήμονες εκμεταλλεύονται τις λιγότερο προφανείς ιδιότητες του μεταξιού για να αναπτύξουν ευέλικτα ανταλλακτικά για τα ανθρώπινα μάτια και τα γόνατα, σύμφωνα με το Horizon, The Research And Innovation Magazine.

«Το μετάξι έχει τεράστιες δυνατότητες να αναπτυχθεί σε υλικά που έχουν τις ίδιες λειτουργικές ιδιότητες με τον υγιή ιστό, χωρίς κανένα από τα μειονεκτήματα των παραδοσιακών εμφυτευμάτων», δήλωσε ο Δρ Nick Skaer, διευθύνων σύμβουλος της βιοϊατρικής εταιρείας Orthox με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. «Είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα – μέσα στα επόμενα χρόνια – θα δούμε να καλύπτονται ορισμένες πολύ μεγάλες κλινικές ανάγκες από αυτή την ευέλικτη ίνα».

Ο κατεστραμμένος χόνδρος δεν μπορεί να επιδιορθωθεί εύκολα και αν δεν αφαιρεθεί, η βλάβη συνήθως επιδεινώνεται. Οι ερευνητές του FibroFix έχουν αναπτύξει έναν τρόπο ώστε να διαμορφώνουν το μετάξι σε σχήμα κατάλληλο για χρήση ως εμφύτευμα.

Αυτό εισάγεται στο γόνατο σε ξηρή, συμπιεσμένη υφή. Γεμίζει γρήγορα με υγρό από τον περιβάλλοντα ιστό, για να σχηματίσει ένα φράγμα που μοιάζει με μαξιλάρι μεταξύ των οστών.

Τα οφέλη του εμφυτεύματος αυτού είναι διπλά. «Μόλις το εμφύτευμα κλειδωθεί στη θέση του, επαναφέρεται αμέσως η λειτουργία του χόνδρου που λείπει και αποκτάτε επίσης νέο φυσικό ιστό που αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Δρ Skaer.

Οι εξετάσεις δείχνουν ότι η χειρουργική επέμβαση εμφύτευσης είναι γρήγορη, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος και η ανάρρωση είναι άμεση. Ο Δρ Skaer ελπίζει για θετικά αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές. «Περιμένουμε από τους ανθρώπους να σταθούν στα πόδια τους σύντομα μετά την επέμβαση και να επιστρέψουν στη δουλειά τους γρήγορα, κάτι που θα είναι μεγάλη νίκη για όλους», είπε.

Παράλληλα, η ομάδα που εργάζεται στο SILK-EYE – ένα έργο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ με έδρα το Ισπανικό Εθνικό Ερευνητικό Συμβούλιο της Μαδρίτης – βρήκε τρόπο να δημιουργήσει την πρωτεΐνη ινώδους μεταξιού σε μια διαυγή μεμβράνη που μπορεί μια μέρα να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση της όρασης.

Η πρεσβυωπία είναι η αδυναμία εστίασης σε κοντινά αντικείμενα. Η κατάσταση προκαλείται από τη σκλήρυνση του φακού και επιδεινώνεται προοδευτικά με την ηλικία. Ο στόχος είναι να αναπτυχθεί ένα εμφύτευμα με βάση το μετάξι που θα αντικαταστήσει το φακό με μια απλή χειρουργική επέμβαση. Η νέα μεμβράνη θα αλλάζει σχήμα καθώς προσαρμόζεται από τους μύες των ματιών για να εστιάσει σε αντικείμενα κοντά και μακριά.

Απαιτείται περισσότερη δουλειά, αλλά οι ερευνητές έχουν έναν ξεκάθαρο στόχο στο μυαλό τους - η Susana Marcos, καθηγήτρια έρευνας στο Ινστιτούτο Οπτικής της Ισπανίας (CSIC) και κύρια ερευνήτρια του SILK-EYE το αποκαλεί Ιερό Δισκοπότηρο της οφθαλμολογίας - επαναφέροντας την όραση των ηλικιωμένων στην κατάσταση που ήταν, όταν αυτοί ήταν νέοι.


Σχετικά Άρθρα