ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το λιπαρό φαγητό αποδιοργανώνει εγκέφαλο και γαστρεντερικό

02 Φεβρουαρίου 2023, 09:00

images

Πλήθος μελετών εξυμνούν τα οφέλη μίας διατροφής προσανατολισμένης σε υγιεινές επιλογές που περιλαμβάνει ποικιλία από φρούτα και λαχανικά ενώ κανείς δεν αρνείται τον επιβλαβή ρόλο των ζωικών λιπών στη διατροφή μας. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν ερευνητές σε νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο The Journal of Physiology, η κατανάλωση πολλών θερμίδων και λιπαρών μπορεί να μειώσει την ικανότητα του εγκεφάλου να ρυθμίζει την πρόσληψη θερμίδων. Αλλά αυτό ίσως μπορούμε να το στρέψουμε υπέρ μας...

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Η πρόσληψη θερμίδων ρυθμίζεται από τα αστροκύτταρα, που είναι υπεύθυνα για πλήθος λειτουργιών των νευρώνων στον εγκέφαλο και ελέγχουν την οδό που συνδέει τον εγκέφαλο με το έντερο. Η κατανάλωση μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες, φαίνεται να διαταράσσει αυτό το μονοπάτι σηματοδότησης.

Οι ερευνητές από το Penn State College of Medicine των ΗΠΑ, διεξήγαγαν μια μελέτη σε αρουραίους, οι οποίοι κατανάλωναν, είτε μια ελεγχόμενη δίαιτα, είτε μία με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες για 1, 3, 5 ή 14 ημέρες. Όπως φάνηκε, τα αστροκύτταρα αντιδρούν στην πρόσληψη τροφών που είναι πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες. Η ενεργοποίησή τους πυροδοτεί την απελευθέρωση διαβιβαστών, που επιτρέπουν σε φυσιολογικές οδούς σηματοδότησης να διεγείρουν τους νευρώνες που ελέγχουν τη λειτουργία του στομάχου. Αυτό διασφαλίζει ότι το στομάχι συστέλλεται σωστά για να γεμίσει και να αδειάσει από την τροφή που διέρχεται από το πεπτικό σύστημα. Όταν τα αστροκύτταρα αναστέλλονται, η ροή διακόπτεται. Η μείωση της σηματοδότησης οδηγεί σε καθυστέρηση στην πέψη, επειδή το στομάχι δεν γεμίζει και δεν αδειάζει σωστά.

Η Δρ Kirsteen Browning αναφέρει ότι «ανακαλύψαμε ότι μια σύντομη έκθεση 3 έως 5 ημερών σε μία πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες διατροφή, έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στα αστροκύτταρα. Περίπου 10-14 ημέρες μετά την κατανάλωση της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά/θερμίδες διατροφής, αποτυγχάνουν να αντιδράσουν και η ικανότητα του εγκεφάλου να ρυθμίζει την πρόσληψη θερμίδων δείχνει να εξασθενεί. Αυτό διαταράσσει τη σηματοδότηση στο στομάχι και καθυστερεί τον τρόπο με τον οποίο αδειάζει».

Εάν επιβεβαιωθεί αυτός ο συσχετισμός και στον ανθρώπινο οργανισμό, θα προσπαθήσουν να βρουν αν η επανενεργοποίηση της φαινομενικά χαμένης ικανότητας του εγκεφάλου να ρυθμίζει την πρόσληψη θερμίδων, είναι εφικτή. "Εάν συμβαίνει αυτό, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν στη ρύθμιση θερμίδων», προσθέτει η Δρ Browning.

Σχετικά Άρθρα