ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τιμή στους παραπάνω από 600 νοσηλευτές που πέθαναν παγκοσμίως από covid-19

04 Ιουνίου 2020, 09:00

images

Την εκτίμηση και την αναγνώριση της θυσίας των 600 τουλάχιστον νοσηλευτών που χάθηκαν σε 30 χώρες από covid-19, προωθεί το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών. Ο ICN (International Council of Nurses) εκπροσωπεί 130 εθνικούς συλλόγους και περισσότερους από 20 εκατομμύρια εγγεγραμμένους νοσηλευτές.

«Τους τελευταίους δύο μήνες είδαμε τον αριθμό των θανάτων νοσηλευτών ως αποτέλεσμα του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο να αυξάνεται από 100 σε πάνω από 600 τώρα και πιστεύουμε πως παγκοσμίως οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας που μπορεί να έχουν μολυνθεί από τον ιό είναι γύρω στους 450.000», σημείωσε ο Χάουαρντ Κάτον, διευθύνων σύμβουλος του ICN, μιλώντας στην τηλεόραση του Reuters.

Το κόστος της πανδημίας μεταξύ των επαγγελματιών Υγείας είναι ακόμα απροσδιόριστο και μόνο κατά προσέγγιση το υπολογίζουν. Αλλά λέγεται ότι το 7% των σοβαρών κρουσμάτων sars-cov-2 που προκαλεί την νόσο covid-19, ήταν μέχρι σήμερα εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας, γιατροί και νοσηλευτές. Σε απόλυτους αριθμούς, υπολογίζεται ότι στα έξι εκατομμύρια καταγεγραμμένα κρούσματα παγκοσμίως, οι περίπου 450.000 ήταν εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας που κόλλησαν τη νόσο φροντίζοντας ασθενείς τους.

Πάντως, το ποσοστό μόλυνσης των επαγγελματιών αυτών διαφέρει από χώρα σε χώρα: Ξεκινά από 1% στη Σιγκαπούρη και ξεπερνά το 30% στην Ιρλανδία, όπως είπε ο κ. Κάτον. Ενώ η Ισπανία και η Γερμανία κατέγραψαν χαμηλούς αριθμούς απωλειών μεταξύ των υγειονομικών παρά τα μεγάλα ξεσπάσματα, πρόσθεσε.

«Γιατί τα ποσοστά των θανάτων ανάμεσα στους νοσηλευτές εμφανίζονται υψηλότερα σε ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής;» αναρωτήθηκε στη συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος του ICN. «Γιατί μερικές χώρες καταγράφουν δυσανάλογα μεγάλο αριθμό θανάτων μεταξύ των μαύρων, των Ασιατών των εργαζομένων στον τομέα της υγείας (HCN) που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες; Αυτό είναι ένα θέμα που ήγειρε απευθείας ο Σύλλογος Νοσηλευτών των Φιλιππίνων στο ICN, όσον αφορά τους Φιλιππινέζους εργαζομένους στον τομέα της υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε.

Τιμητική βράβευση στην Ισπανία

Οι Ισπανοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έλαβαν χθες το βραβείο Πριγκίπισσα των Αστουριών ντε λα Κονκόρντ, για το «ηρωικό πνεύμα αλληλεγγύης» που επέδειξαν, με κίνδυνο της ζωής τους, στη διάρκεια της μάχης κατά του νέου κορωνοϊού.

"Η κριτική επιτροπή συνεχάρη τους χιλιάδες ανθρώπους που «στα δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα υγείας και σε άλλες υπηρεσίες, ήταν σε άμεση επαφή με ασθενείς που προσβλήθηκαν από την Covid-19, στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της ασθένειας αυτής» είπαν.

Το βραβείο της Πριγκίπισσας των Αστουριών απονέμεται από το 1981 σε ανθρώπους ή θεσμούς σε διάφορους τομείς, όπως οι τέχνες, οι επιστήμες ή ο αθλητισμός.


Σχετικά Άρθρα