ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Tι προκαλεί την ψωρίαση και πώς αυτή εξαπλώνεται

06 Ιουνίου 2023, 10:00

images

Η ψωρίαση είναι μία αυτοάνοση ασθένεια που χαρακτηρίζεται συνήθως από φλεγμονή των αγκώνων, των γονάτων ή του τριχωτού της κεφαλής. Ενώ η ψωρίαση αναγνωρίζεται ως δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, υπάρχουν ακόμα πολλά που είναι άγνωστα σχετικά με την πάθηση.

Πρόσφατα, ερευνητές χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική για να μάθουν περισσότερα για την ψωρίαση σε μοριακό επίπεδο: πώς συμπεριφέρεται και πώς θα μπορούσε να συνδεθεί με την ανάπτυξη άλλων ασθενειών.

Χρησιμοποίησαν χαρτογράφηση σε κλίμακα ιστού ή χαρτογραφία δειγμάτων ψωρίασης, η οποία αποκάλυψε αυξημένη γενετική δραστηριότητα σε δεκάδες μοριακές οδούς που συνδέονται με την ανάπτυξη χρόνιων καταστάσεων όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Για τη μελέτη, οι ερευνητές προσπάθησαν να αναπτύξουν αντικειμενικά διαγνωστικά μέτρα που θα προέβλεπαν με ακρίβεια τη σοβαρή ψωρίαση και θα εντόπιζαν άτομα με μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν σχετικές διαταραχές.

Ανέλυσαν 5 βιοψίες διάτρησης 4 χιλιοστών από τα πλευρά, το αντιβράχιο ή τους γλουτούς 3 υγιών συμμετεχόντων της ομάδας ελέγχου, συγκρίνοντάς τις με 14 δείγματα από 11 άτομα με μέτριες έως σοβαρές δερματικές αλλοιώσεις ψωρίασης. Η μέθοδος χωρικής μεταγραφικής έδειξε ότι η γονιδιακή δραστηριότητα που σχετίζεται με την ψωρίαση ήταν επίσης παρούσα σε σημεία του δέρματος μακριά από τα συμπτώματα.

Αυτή η νέα γνώση μπορεί να βοηθήσει να εξηγηθεί πώς η ψωρίαση εμπλέκεται συστηματικά σε διάφορες περιοχές του σώματος.

«Αυτό μας δίνει άνευ προηγουμένου πρόσβαση στις μοριακές αλλαγές στο δέρμα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καλύτερη κατανόηση της ψωρίασης και την ανάπτυξη νέων παρεμβάσεων», είπε η ανώτερη ερευνήτρια Shruti Naik, Ph.D., επίκουρη καθηγήτρια παθολογίας, Ιατρικής και Δερματολογίας στο NYU Langone Health. «Ο χάρτης μας θα είναι επίσης προσβάσιμος στην ερευνητική και ιατρική κοινότητα, έτσι ώστε άλλοι που επιθυμούν να τον χρησιμοποιήσουν για τις έρευνές τους μπορούν να το κάνουν με ευκολία», προσέθεσε.

Η Δρ Lawrence Green, συνεργάτιδα της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας και κλινική καθηγήτρια δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου George Washington είπε ότι βρήκε τις γνώσεις της μελέτης πειστικές. «Φαίνεται ότι πολλά από τα γενετικά προφίλ στην ψωριασική νόσο που βρέθηκαν με τη χωρική μεταγραφική από τους συγγραφείς ταιριάζουν με όσα είναι ήδη γνωστά για το δέρμα και την τοπική λεμφική και αγγειακή φλεγμονή στην ψωρίαση», σημείωσε η ίδια.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Science.



Σχετικά Άρθρα