ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

09 Δεκεμβρίου 2022, 16:00

images

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο κοινός τύπος καρκίνου παγκοσμίως. Μέχρι το τέλος του 2022, πάνω από 151.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ θα διαγνωστούν με καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Τα ποσοστά επιβίωσης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου κυμαίνονται από 14 έως 91%, ανάλογα με το πόσο διηθητικός είναι ο καρκίνος.

«Η πρόγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί να ποικίλει. Ο πλέον καθοριστικός παράγοντας για την πρόγνωση είναι το στάδιο του όγκου», δήλωσε στο Healthline ο Δρ Michael Cecchini, συν-διευθυντής του προγράμματος παχέος εντέρου στο Κέντρο Γαστρεντερικών Καρκίνων στο Κέντρο Καρκίνου του Yale και στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Smilow.

Ο Δρ Vikram Reddy, χειρουργός παχέος εντέρου και ορθού στο Κέντρο Καρκίνου Yale και στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Smilow, υπογραμμίζει ότι οι περισσότεροι καρκίνοι του παχέος εντέρου είναι ασυμπτωματικοί. Μερικοί άνθρωποι θα βιώσουν μια αλλαγή στο έντερό τους και αιμορραγία από το ορθό. Άλλοι θα αναπτύξουν αναιμία, η οποία μπορεί να ανιχνευθεί μέσω μιας εξέτασης αίματος.

Καθώς ο καρκίνος εξελίσσεται, οι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν κοιλιακό άλγος, φούσκωμα ή δυσκολία με το φαγητό, λέει ο Reddy.

Οι άνθρωποι με προχωρημένη νόσο, μπορεί να εμφανίσουν απώλεια βάρους, συσσώρευση υγρών στην κοιλιά ή ίκτερο, γεγονός που δείχνει ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στο ήπαρ. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου συχνά εντοπίζεται κατά τη διάρκεια των συνήθων κολονοσκοπήσεων. Ορισμένοι τύποι καρκίνου του παχέος εντέρου μπορούν να διαγνωστούν μέσω μιας ορθικής εξέτασης.

«Ο ευκολότερος τρόπος ελέγχου, διάγνωσης και θεραπείας προκαρκινικών βλαβών είναι με κολονοσκόπηση», δήλωσε ο Reddy.

Σε ό,τι αφορά τους παράγοντες κινδύνου, η ηλικία είναι ο σημαντικότερος από αυτούς - η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι σε άτομα 65 ετών και άνω, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ο καρκίνος του παχέος εντέρου έχει γίνει πιο συχνός σε άτομα κάτω των 65 ετών.

Εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου, οι πιθανότητες να διατρέχετε κίνδυνο είναι επίσης αυξημένες.

Η φυλή είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου. Οι Αφροαμερικανοί είναι 20% πιθανότερο να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου και 40% πιο πιθανό να πεθάνουν από αυτό. Αμερικανοί στην Αλάσκα αντιμετωπίζουν ομοίως υψηλότερο κίνδυνο.

Ο Reddy λέει ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου φαίνεται να προκαλείται από γενετική προδιάθεση και μπορεί να διεγερθεί από εξωτερικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών παραγόντων και παραγόντων τρόπου ζωής, διατροφής και μικροβιώματος του εντέρου.

Ορισμένες καταστάσεις υγείας - όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η κυστική ίνωση, ο διαβήτης και η παχυσαρκία - έχουν συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά δεν μπορούν να συνδεθούν άμεσα με αυτόν, σύμφωνα με τον Cecchini.

Τέλος, σημειώνεται ότι πολλές φορές, δεν είναι σαφές τι προκαλεί καρκίνο. «Για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που αναπτύσσουν καρκίνο του παχέος εντέρου, δεν υπάρχει σαφώς προσδιορισμένος παράγοντας κινδύνου», κατέληξε ο Cecchini.


Σχετικά Άρθρα