ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τεράστιος ο οικονομικός αντίκτυπος από τον κορωνοϊό- Το ΔΝΤ προειδοποιεί

24 Φεβρουαρίου 2020, 08:05

images

Η επιδημία με τον κορωνοϊό της Γιουχάν, εκτός από τους χιλιάδες ασθενείς και πάνω από 2500 νεκρούς, έχει διακόψει τις μεταφορές, διαταράσσοντας τις εμπορικές συναλλαγές και υποχρεώνοντας πολυεθνικές εταιρείες σε αναστολή της λειτουργίας τους. Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προειδοποίησε για σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο.

«Ο ιός Covid-19 , μία παγκόσμια υγειονομική κρίση, έχει διαταράξει την οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη», δήλωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα μιλώντας στους υπουργούς Οικονομικών και τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη που συνήλθαν στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.

Τον Ιανουάριο, το ΔΝΤ είχε προβλέψει παγκόσμια ανάπτυξη 3,3% για το 2020, έναντι 2,9% το 2019. Κατά την διάρκεια της συνόδου του Ριάντ, η διευθύντρια του ΔΝΤ δήλωσε ότι η επίπτωση του ιού στην ανάπτυξη θα είναι περίπου 0,1 της μονάδας.

«Η προβλεφθείσα ανάκαμψη της οικονομίας είναι εύθραυστη», δήλωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας τοποθετείται στο 5,6%, χαμηλότερη κατά 0,4 της μονάδας σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Ιανουαρίου.

«Ενημέρωσαν την G20 ότι ακόμη και σε περίπτωση ταχείας ανάσχεσης του ιού, η ανάπτυξη στην Κίνα και στον υπόλοιπο κόσμο θα επηρεασθεί», σημείωσε.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη και με άλλους κινδύνους, όπως είναι η αύξηση του χρέους κάποιων χωρών, η κλιματική αλλαγή, αλλά πάνω απ' όλα απηύθυνε έκκληση προς τις χώρες της G20 να συνεργαστούν για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. 

Σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, οι συμμετέχοντες δεσμεύθηκαν «για την ενίσχυση της παγκόσμιας παρακολούθησης της εξέλιξης της επιδημίας».

ΠΗΓΗ

Reuters

Σχετικά Άρθρα