ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα πιο συχνά ατυχήματα στις διακοπές του παιδιού

14 Αυγούστου 2022, 09:00

images

Όσο πιο μικρό είναι το παιδί, τόσο πιο ...περιπετειώδεις μπορεί να γίνουν οι διακοπές μαζί του. Βασικά, όποιος θέλει να έχει το κεφάλι του ήσυχο, είναι προτιμότερο να μην πηγαίνει το παιδί διακοπές σε θάλασσες και βουνά πριν συμπληρώσει το πρώτο έτος της ηλικίας του και να μην κάνει ο ίδιος πραγματικά χαλαρές διακοπές μέχρι τα παιδιά να συμπληρώσουν τα 12 τουλάχιστον έτη!

Το παραπάνω δεν ακούγεται πολύ ευχάριστο αλλά αν αναλογιστεί κάποιος πόσα παιδιά χάνονται ετησίως από πνιγμό, ατυχήματα στο παιχνίδι και πτώσεις από μπαλκόνια και άλλα μέρη με ύψος και ...βάθος (βλέπε πηγάδια σε χωριά κλπ), το σκέφτεται λίγο πιο σοβαρά πριν πάρει το παιδί του μακριά από τα αστικά κέντρα με γιατρούς και νοσοκομεία.

Για να περάσουμε πιο ασφαλείς οικογενειακές διακοπές είναι χρήσιμο να έχουμε υπόψη τα παρακάτω:

- Τα παιδιά μέχρι 12 ετών χρειάζονται στενή εποπτεία συνεχώς μέσα στο 24ωρο. Είναι ανεπίτρεπτο να κοιμόμαστε κάτω από την ομπρέλα στην παραλία και τα παιδιά να παίζουν μόνα τους στην ακροθαλασσιά. Το ίδιο ανεπίτρεπτο είναι να μην γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται το παιδί μας μόνο και μόνο επειδή είμαστε στο χωριό και "δεν υπάρχουν κίνδυνοι". Κίνδυνοι υπάρχουν παντού!

- Τα βρέφη και τα νήπια δεν πρέπει να παραμένουν επί ώρες στην παραλία ή την πισίνα ακόμα κι αν τούς βάζουμε αντηλιακό και φορούν καπέλο. Οι ώρες για μπάνιο στα παιδιά μέχρι 5 ετών είναι μέχρι τις 12 το μεσημέρι και από τις 5 το απόγευμα και μετά. Αν έχουμε βρέφος ή μικρό παιδί στην παραλία τις μεσημεριανές ώρες πρέπει να φοράει συνεχώς λευκό μπλουζάκι, λευκό καπέλο και να προστατεύεται με συχνή χρήση αντηλιακού σε όλα τα γυμνά μέρη του σώματος.

- Τα παιδιά ακόμα κι όταν φορούν μπρατσάκια μπορεί να πνιγούν επειδή τα έβγαλαν ή επειδή δεν είχαν μπει από την αρχή σωστά και γλίστρησαν. Πιο ασφαλές είναι το σωσίβιο- γιλέκο αλλά η εποπτεία από ενήλικα είναι απαραίτητη ακόμα και σε αυτή την περίπτωση.

- Το τσίμπημα από έντομο ίσως φαίνεται κάτι απλό αλλά για κάποια παιδιά -όπως και για ενήλικες- μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες περιπέτειες υγείας. Ενημερωθείτε από τον παιδίατρο πριν φύγετε για διακοπές.

- Το ποδήλατο και το πατίνι είναι προτιμότερο να μείνουν στο σπίτι όταν φεύγουμε για διακοπές. Πολλά ατυχήματα ετησίως γίνονται εξαιτίας τους, ειδικά όταν τα παιδιά κάνουν ποδήλατο σε δρόμους και αυλές που δεν γνωρίζουν με τον ενθουσιασμό που τα διακατέχει στις διακοπές.

- Τα παιδιά μέχρι 5 ετών παθαίνουν συχνά σοβαρά ατυχήματα επειδή σφήνωσαν το κεφάλι σε κάγκελα καρέκλας ή σκάλας, επειδή έτρεχαν σε ένα διάδρομο και δεν πρόλαβαν να φρενάρουν πριν πέσουν από τις σκάλες, επειδή είναι ενθουσιασμένα με το παιχνίδι σε μια αυλή και πέφτουν και χτυπούν το κεφάλι σε ένα πεζούλι, επειδή κοίταγαν με ενδιαφέρον άλλα παιδάκια να παίζουν και έσκυψαν απρόσεκτα από το μπαλκόνι. Η εποπτεία των παιδιών μέχρι 5 ετών (επί της ουσίας και για τα μεγαλύτερα) πρέπει να είναι συνεχής διότι το "κακό" μπορεί να συμβεί μέσα σε 1 λεπτό χαλάρωσης του γονέα.

- Τα παιδιά μέχρι 3 ετών μπορεί να βάλουν στο στόμα πέτρα, βότσαλο, άμμο, χώμα, γόπα τσιγάρου, κέρμα, πλαστικό παιχνίδι, και να πνιγούν. 

- Τα παιδιά μέχρι 12 ετών απαγορεύεται να ανεβαίνουν γενικά σε δίκυκλο. Αν ανέβουν, πρέπει να φορούν κράνος στο νούμερό τους και μακρύ τζην παντελόνι για να προστατευθούν από πιθανή πτώση.

- Τα παιδιά μέχρι 5 ετών πρέπει να κάθονται στο αυτοκίνητο σε ειδικό κάθισμα. Μετά την ηλικία αυτή αρκεί να κάθονται στο πίσω κάθισμα δεμένα πάντα με ζώνη. 

- Τα παιδιά δεν πρέπει να παραμένουν παραπάνω από 5 λεπτά μέσα σε αυτοκίνητο που βρίσκεται σταθμευμένο με κλειστή τη μηχανή και τον κλιματισμό όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος ξεπερνά τους 30 βαθμούς. Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά παθαίνουν πιο εύκολα θερμοπληξία από τους ενήλικες.

- Ένα οικογενειακό αυτοσχέδιο φαρμακείο πρέπει να υπάρχει πάντα μαζί μας όταν πηγαίνουμε εκδρομές ή εξοχή με τα παιδιά. Πρώτες βοήθειες τραύματος, ένα χάπι για αλλεργική αντίδραση, μια φαρμακευτική αλοιφή για τα τσιμπήματα, αντιπυρετικά κι ένα θερμόμετρο είναι τα ελάχιστα που πρέπει να περιέχει.

Οι διακοπές με τα παιδιά είναι εμπειρία ανυπολόγιστης αξίας για την οικογένεια, με ωραίες στιγμές που οι γονείς θα θυμούνται πάντα με τρυφερότητα. Αλλά για να είναι ωραίες και όχι τραυματικές οι αναμνήσεις, πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι, όταν έχουμε παιδιά κάτω των 12 ετών, έχουμε και αυξημένες ευθύνες στις διακοπές.

* Με πληροφορίες από WHO και ECDC.

Σχετικά Άρθρα