ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα παιδιά μεταφέρουν και μεταδίδουν πιο εύκολα τον sars-cov-2

05 Αυγούστου 2020, 16:00

images

Σύμφωνα με την έρευνα που μεταδίδεται από το CNN, τα μικρά παιδιά έχουν 10 ως 100 φορές περισσότερο γενετικό υλικό του νέου κορωνοϊού στη ρινική τους κοιλότητα σε σχέση με τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες.

H μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Jama Pediatrics» θέτει ερωτήματα για το πόσο εύκολα μπορεί να μεταδοθεί ο νέος κορωνοϊός από τα μικρά παιδιά όταν βρίσκονται στο σχολείο και παίζουν μεταξύ τους.

«Παρατηρήσαμε ότι, από τα παιδιά που βρέθηκαν θετικά στον SARS CoV-2 , τα μικρότερα σε ηλικία φάνηκαν να έχουν ιικό νουκλεϊκό οξύ – υψηλό ιικό φορτίο στη μύτη τους – σε σύγκριση με τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες» , αναφέρει στο CNN ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Τέιλορ Χιλντ Σαρτζεντ, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο νοσοκομείο «Lurie» του Σικάγο.

«Κι όταν ελέγξαμε τους αριθμούς διαπιστώσαμε ότι στην πραγματικότητα υπήρχε μια στατιστικά σημαντική υψηλότερη ποσότητα των γονιδίων που σχετίζονται με ασθένειες του αναπνευστικού όπως το Sars, η οποία εντοπίστηκε στη μύτη των παιδιών κάτω των πέντε ετών, σε σύγκριση με μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες» προσθέτει.

Ο Χιλντ Σάρτζεντ και η ομάδα του ανέλυσαν 145 δείγματα επιχρίσματος που συλλέχθηκαν από ασθενείς με ήπια έως μέτρια συμπτώματα της νόσου Covid-19 σε μία εβδομάδα από την έναρξη των συμπτωμάτων. Τα 46 από αυτά ήταν από παιδιά κάτω των 5 ετών, τα 51 ήταν από 5 έως 17 ετών και τα 48 ενήλικες, μεταξύ 18 και 65 ετών. Τα δείγματα συλλέχθηκαν μεταξύ τέλους Μαρτίου έως τέλους Απριλίου από διάφορους ασθενείς που είχαν διακομιστεί στο νοσοκομείο ή απλά είχαν κάνει ένα διαγνωστικό τεστ.

«Διαπιστώσαμε ότι, τα άτομα κάτω των 5 ετών είχαν στατιστικά σημαντική μεγαλύτερη ποσότητα σωματιδίων του νέου κορωνοϊού στη μύτη που σχετίζεται με «μια 10πλάσια έως 100πλάσια ποσότητα κορωνοϊού στην ανώτερη αναπνευστική οδό» έγραψαν οι ερευνητές στο έγγραφο τους.


Σχετικά Άρθρα