ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα καλά μικρόβια και τα οφέλη τους στην υγεία

19 Ιανουαρίου 2022, 11:30

images

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν μικρόβια που αποτελούν την αιτία για την εμφάνιση ιών που συνδέονται με σοβαρές ασθένειες. Υπάρχει, όμως, και μία μεγάλη ποικιλία καλών μικροβίων που είναι σύμμαχοι στην υγεία μας.

Ο οικογενειακός γιατρός, Δρ Tony Hampton, εξηγεί στο dietdoctor.com ότι μέσα από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν δέκα φορές περισσότερα μικρόβια στο σώμα μας απ’ ότι ανθρώπινα κύτταρα.

Σύμφωνα με το γιατρό, πολλά από αυτά τα χρήσιμα μικρόβια κατασκευάζουν βιταμίνες, εξάγουν θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα, βοηθούν στη λειτουργία ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και κρατούν τα έντερα υγιή. Επίσης, βοηθούν στον έλεγχο του βάρους και στο μεταβολισμό.

Πριν από 20 χρόνια η επιστήμη συνειδητοποίησε ότι υπάρχουν μικρόβια στον οργανισμό του ανθρώπου, τα οποία ωφελούν την υγεία μας και κάνουν κάποιους βασικούς ρόλους για εμάς.

Τα μικρόβια και η υγεία του εντέρου

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που υποφέρουν από το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS) και φλεγμονώδης ασθένεια του εντέρου έχουν κατώτερη βακτηριακή ποικιλομορφία στα έντερα τους.

Επιπλέον, μια σειρά από δοκιμές ελέγχου έχουν βρει ότι η λήψη προβιοτικών (υγιεινά βακτήρια) μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της IBS.

Μέσα από συστηματικές ανασκοπήσεις έχει επίσης διαπιστωθεί ότι η διάρροια που σχετίζεται με τη χρήση αντιβιοτικών μπορεί να βελτιωθεί με τη συμπλήρωση υγιών βακτηριδίων υπό τη μορφή προβιοτικών.

Τα μικρόβια και η παχυσαρκία

Ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι η σύνθεση των μικροβίων του εντέρου διαφέρει σε παχύσαρκα και άπαχα άτομα, υποδηλώνοντας ότι μια ανισορροπία των μικροβίων μπορεί να συμβάλει σε αλλαγές στο σωματικό βάρος.

Όσον αφορά τα παχύσαρκα άτομα, μπορούν να επικεντρωθούν στην υγιεινή διατροφή, δηλαδή χωρίς ζάχαρη, χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες τρόφιμα, μιας και αυτό θα βοηθήσει εξίσου τα καλά μικρόβια να δράσουν στον οργανισμό.

Σχετικά Άρθρα