ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα αντισώματα και η ανοσία της μητέρας στον SARS-CoV-2 περνάει και στο νεογνό

16 Οκτωβρίου 2021, 08:00

images

Ερευνητές από τη Σχολή Ανοσολογίας και Μικροβιολογίας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου δημοσίευσαν εργασία τους για την επίπτωση του SARS-CoV-2 στο ανοσοποιητικό σύστημα βρεφών, των οποίων οι μητέρες είχαν μολυνθεί σε διαφορετικά στάδια της εγκυμοσύνης. Η δημοσίευση έγινε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Immunology, 

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα βρέφη με μητέρες που είχαν πρόσφατη ή τρέχουσα λοίμωξη, παρουσίαζαν αυξημένα επίπεδα κυττάρων που είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στην ταχεία απόκριση στη λοίμωξη. Να σημειωθεί ότι η ικανότητα των ανοσοκυττάρων να δημιουργούν διαμεσολαβητές ήταν ενισχυμένη στα μωρά ακόμα και όταν οι μητέρες είχαν κολλήσει κορωνοϊό νωρίτερα στην εγκυμοσύνη, γεγονός που υποδεικνύει ότι η λοίμωξη στη μητέρα, τροποποίησε το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού στην εμβρυική ζωή.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης, ότι τα αντισώματα της μητέρας περνούσαν στο νεογνό μέσω του πλακούντα, διαδικασία που είναι γνωστή ως μεταφορά "παθητικής ανοσίας". Αυτό, μάλιστα, ήταν ιδιαίτερα εμφανές όταν η λοίμωξη συνέβαινε νωρίτερα στην εγκυμοσύνη.

Σχολιάζοντας τη σημασία των ευρημάτων, η Δρ Deena Gibbons ανέφερε ότι «τα δεδομένα αυτά αναδεικνύουν το γεγονός ότι το νεογνικό ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να επηρεαστεί από την κατάσταση υγείας της μητέρας ακόμα και εν τη απουσία άμεσης λοίμωξης του βρέφους. 

Αυτό ανοίγει νέους δρόμους έρευνας και "υποδεικνύει ότι άλλοι μητρικοί παράγοντες μπορεί να είναι ικανοί να αλλάξουν την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του εμβρύου", προσθέτει η ίδια. Ενώ η Δρ Sarah Gee, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, σημείωσε ότι «θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν αυτές οι αλλαγές στο ανοσοποιητικό δίνουν τη δυνατότητα στο νεογνό να έχει καλύτερες αποκρίσεις σε επακόλουθες λοιμώξεις μετά τη γέννησή του».


Σχετικά Άρθρα