ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συζήτηση για τα εθνικά και τοπικά lockdown έχει ανοίξει στην ΕΕ

24 Νοεμβρίου 2020, 07:00

images

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων της Ευρώπης, τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού που είναι αυτήν την στιγμή σε ισχύ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, δεν επαρκούν για τη μείωση του δείκτη μεταδοτικότητας Rt πριν από τα Χριστούγεννα. Κι από αυτό δεν εξαιρείται ούτε η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Σε έκθεσή του, το ECDC υπολογίζει πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν οι αριθμοί εάν τα ισχύοντα μέτρα για τον κορωνοϊό στη Γερμανία διατηρηθούν αμετάβλητα. Αν συμβεί λοιπόν αυτό, δεν θα μειωθούν τα περιστατικά που εισάγονται τα νοσοκομεία μέχρι τα Χριστούγεννα, αλλά τουλάχιστον θα παραμείνουν σταθερά. Αν ωστόσο οι ισχύοντες περιορισμοί του μερικού lockdown που ισχύουν τώρα στη Γερμανία, αρθούν στις 7 Δεκεμβρίου, οι εισαγωγές στο νοσοκομείο θα αυξηθούν πριν από τα Χριστούγεννα. Κι αν τέλος, τα μέτρα χαλαρώσουν στις 25 Δεκεμβρίου, κάτι το οποίο συζητείται αυτήν την στιγμή στα ομόσπονδα κρατίδια, τότε οι κλινικές θα πρέπει να αναμένουν περαιτέρω αύξηση των ασθενών με κορωνοϊό την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου...

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ιταλός πρωθυπουργός

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, σε συνέντευξή του στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο La 7, αναφέρθηκε χθες βράδυ στην στρατηγική της κυβέρνησής του σχετικά με τυχόν αλλαγές στα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί. Όπως είπε, είχε ήδη τηλεφωνικές επαφές με την Γερμανίδα καγκελάριο, ‘Αγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, αναζητώντας έναν ευρωπαϊκό συντονισμό για το πώς θα αντιμετωπιστεί η πανδημία την περίοδο των Χριστουγέννων.

Επίσης, o Κόντε τόνισε ότι η κυβέρνησή του έχει διαθέσει τους τελευταίους δυο μήνες 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την στήριξη των πολιτών που έχουν υποστεί ζημία από τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία ελήφθησαν από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα. «Θα στηρίξουμε με νέα μέτρα, κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες, όσους εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών», πρόσθεσε.

Από όπου κι αν το "πιάσεις", το μοντέλο του ECDC προβλέπει κακή έκβαση αν τα μέτρα αρθούν για να γιορτάσει η Γερμανία πιο χαλαρά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Παρόλα αυτά, επειδή οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν να σκεφτούν και θέματα που άπτονται της Οικονομίας αλλά και της ψυχολογίας των πολιτών τους, η επικρατούσα άποψη στην ΕΕ είναι ότι τα τοπικά ή εθνικά lockdown πρέπει να αρθούν γύρω από τις γιορτινές ημέρες ώστε να τηρηθεί το μέτρο και να μην καταστραφεί σε άλλα επίπεδα η Ανθρωπότητα.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα