ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συμπτώματα μακροχρόνιας COVID: Πώς μπορεί να βοηθήσει το υπερβαρικό οξυγόνο

13 Αυγούστου 2022, 08:00

images

Για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους, τα συμπτώματα της COVID-19 μπορούν να διαρκέσουν για 2 εβδομάδες ή λιγότερο. Ωστόσο, εκτιμάται ότι σε περίπου 20% των περιπτώσεων COVID-19, τα συμπτώματα επιμένουν για τρεις μήνες ή περισσότερο. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται μακροχρόνια COVID.

Μέχρι στιγμής, οι αποτελεσματικές θεραπείες για τα μακροχρόνια συμπτώματα της COVID ήταν ασαφείς, ως επί το πλείστον. Τώρα, όμως, μία νέα μελέτη ερευνά λεπτομερώς τις δυνατότητες χρήσης της θεραπείας με υπερβαρικό οξυγόνο (HBOT) και το πόσο επιτυχημένη μπορεί να είναι αυτή.

Όπως αναφέρει το Healthline, με λίγα λόγια, η HBOT είναι η εισπνοή 100% καθαρού οξυγόνου σε αυξημένη πίεση αέρα. Αυτό βοηθά το σώμα να συλλέξει περισσότερο οξυγόνο και να το χρησιμοποιήσει για να θεραπεύσει βλάβες ή να καταπολεμήσει τη μόλυνση.

«Παραδοσιακά, η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία δυτών που επηρεάζονται από την ταχεία αλλαγή της πίεσης γύρω τους», δήλωσε ο Δρ Fady Youssef, πνευμονολόγος, παθολόγος και ειδικός εντατικής θεραπείας στο MemorialCare Long Beach Medical Center στην Καλιφόρνια.

«Η χρήση του έχει επεκταθεί σε πολλούς άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα, των λοιμώξεων από διαβητικά τραύματα, των εγκαυμάτων και πολλών άλλων. Όταν χρησιμοποιείται σωστά, είναι ασφαλές και οι επιπλοκές είναι σπάνιες», είπε ο Youssef.

Στην πρόσφατη μελέτη τους, οι ερευνητές ανέφεραν ότι το HBOT βελτίωσε πολλά μακροχρόνια συμπτώματα COVID για άτομα που είχαν την πάθηση, όπως:

-Kατάθλιψη,

-πόνος,

-κούραση,

-μειωμένη εκτελεστική λειτουργία.

«Η ίδια η μελέτη φαίνεται καλά σχεδιασμένη και οδηγεί σε λογικά συμπεράσματα», είπε ο ο Δρ Thomas Gut  διευθυντής του Κέντρου Αποκατάστασης από  την Covid στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Staten Island στη Νέα Υόρκη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα αποτελέσματα είναι οριστικά. «Η μελέτη είναι αρκετά μικρή».

«Θα ήθελα να δω περαιτέρω μελέτες που να επιβεβαιώνουν τα ευρήματά του πριν το εγκρίνω για ευρεία χρήση», συμφώνησε ο Youssef.

Τέλος, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προειδοποιεί σχετικά με την υπερβολική αισιοδοξία σε ό,τι αφορά τη θεραπεία της COVID-19 ή της μακροχρόνιας  COVID με HBOT, σημειώνοντας ότι οι μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι αυτή η θεραπεία δεν είναι προς το παρόν εγκεκριμένη από τον Οργανισμό.


Σχετικά Άρθρα