ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συγκατοίκηση και μείωση κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

08 Φεβρουαρίου 2023, 07:00

images

Σε μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Open Diabetes Research & Care, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που ζουν με σύζυγο ή άλλο πρόσωπο σημαντικό για αυτούς, είναι πιο πιθανό να είναι υγιείς μακροπρόθεσμα. Ερευνητές από το Λουξεμβούργο και τον Καναδά ανέλυσαν δεδομένα σχεδόν μιας δεκαετίας, διαπιστώνοντας ότι όσοι συγκατοικούν είναι πιο πιθανό να διατηρήσουν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Οι ίδιοι δήλωσαν ότι τα δεδομένα βασίζονται σε προηγούμενες μελέτες που δείχνουν τα οφέλη της συγκατοίκησης - και τα μειονεκτήματα της κοινωνικής απομόνωσης. Ειδικότερα, εξέτασαν δεδομένα για 3.335 ενήλικες χωρίς προηγουμένως διαγνωσμένο διαβήτη μεταξύ των ηλικιών 50 και 89 από το 2004 έως το 2013.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με σύζυγο ή σύντροφο με τον οποίο συγκατοικούν είχαν πιο φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα από εκείνους που ζούσαν μόνοι τους.

Η Katherine Ford, Ph.D., επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορική συνεργάτης στο τμήμα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Carleton στην Οτάβα του Καναδά, δήλωσε στο Healthline ότι μια αλλαγή στην οικογενειακή κατάσταση, συσχετίστηκε σημαντικά με μια αλλαγή στα μέσα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Επιπλέον, τυχόν διαφωνίες κατά τη συγκατοίκηση δεν φάνηκαν να έχουν κάποια σχέση με τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αντίθετα, η απλή ζωή με έναν σύντροφο, ακόμη και σε μια τεταμένη σχέση, αρκεί για να δείξει θετικά αποτελέσματα, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Μπορεί η συζυγική υποστήριξη και η πίεση να έχουν μεγαλύτερη σημασία για όσους πρέπει να διαχειριστούν ενεργά τη διάγνωση του διαβήτη», σημείωσε η Ford.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η μελέτη βασίστηκε στην αυτοαναφορά και δεν μπορεί να καθορίσει μια αιτία για τα ευρήματα, οπότε δεν μπορεί να ειπωθεί οριστικά ότι η συγκατοίκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, τα ευρήματα - μαζί με αυτά προηγούμενης έρευνας που καθιέρωσε αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 μεταξύ των μοναχικών ανθρώπων - υποδηλώνουν ότι υπάρχει σύνδεση.

Η Ford προσέθεσε ότι σκοπεύει να ερευνήσει περαιτέρω τις συζυγικές σχέσεις και τις συμπεριφορές υγείας μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων, προκειμένου να κατανοήσει περαιτέρω αυτές τις συνδέσεις.


Σχετικά Άρθρα