ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σημαντική η διατήρηση σταθερής πίεσης για να αποφύγουμε την άνοια

25 Ιουλίου 2021, 09:00

images

Μια νέα αναφορά από τη μακροχρόνια μελέτη ASPREE, στην οποία συμμετείχε το Πανεπιστήμιο Monash, αποκάλυψε ότι οι μεγάλες και συχνές διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης στους ηλικιωμένους, και ιδιαίτερα στους άνδρες, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Τα νέα δεδομένα δημοσιεύθηκαν στο Journal of the American Heart Association και είναι πιθανό να συμβάλλουν στον εντοπισμό ανθρώπων με αυξημένο μελλοντικό κίνδυνο γνωστικής βλάβης...

«Έως το 2050 πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι άνω των 60 ετών θα ξεπερνούν σε αριθμό τους εφήβους και τους νέους. Και καθώς η άνοια είναι μια ασθένεια που σχετίζεται με την ηλικία και υπάρχει αξιοσημείωτη έλλειψη θεραπειών στον τομέα, θα παραμείνει σίγουρα μια σημαντική προτεραιότητα δημόσιας υγείας. Επομένως, οποιαδήποτε ευκαιρία για έγκαιρο εντοπισμό όσων διατρέχουν κίνδυνο και ενσωμάτωσής τους σε προληπτικές θεραπείες, είναι σημαντική», αναφέρει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Joanna Ryan από το Πανεπιστήμιο Monash και μία εκ των επικεφαλής της μελέτης.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση στη μέση ηλικία έχει ήδη αποδειχθεί ισχυρός προγνωστικός παράγοντας της άνοιας σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ωστόσο, οι περισσότερες μελέτες που διερευνούσαν το θέμα αυτό περιελάμβαναν νεότερους ανθρώπους, ηλικιωμένους που έχουν διαγνωσθεί με γνωστική βλάβη ή χρησιμοποιούσαν ένα μεμονωμένο εργαλείο γνωστικής αξιολόγησης για να υπολογίζουν τη γνωστική οξύτητα.

Στην παρούσα μελέτη, μια μεγάλη ομάδα εθελοντών υποβλήθηκε σε αξιολογήσεις της αρτηριακής πίεσης και της γνωστικής λειτουργίας και σε μια σειρά γνωστικών ελέγχων, παρέχοντας τη δυνατότητα στους ερευνητές να συγκεντρώσουν λεπτομέρειες για πολλές πτυχές της γνωστικής λειτουργίας και της μνήμης. 

Η αρτηριακή πίεση των συνολικά 16.758 συμμετεχόντων καταγράφηκε κατά τις ετήσιες επισκέψεις τους και οι ερευνητές τους χώρισαν σε τρεις ομάδες βάσει της μεταβλητότητας των τιμών της πίεσης: χαμηλή, μέτρια και υψηλή. Όπως αποδείχθηκε, η αρτηριακή πίεση ήταν γενικά υψηλότερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, ωστόσο η γνωστική βαθμολογία ήταν παρόμοια στους συμμετέχοντες με χαμηλή, μέτρια και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι διαφορές προέκυψαν με την πάροδο του χρόνου και συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες από την ομάδα υψηλής μεταβλητότητας των τιμών της πίεσης αποδείχθηκε ότι διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο άνοιας και γνωστικής εξασθένησης συγκριτικά με εκείνους της ομάδας χαμηλής μεταβλητότητας. 

Σχετικά Άρθρα