ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σε συναγερμό η παγκόσμια υγειονομική κοινότητα για την ευλογιά των πιθήκων

23 Μαΐου 2022, 07:00

images

Ανακούφιση επικράτησε χθες στην Αθήνα μετά την ανακοίνωση ότι το ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «Αττικόν», ένας 29χρονος Βρετανός που βρέθηκε με τη φίλη του για διακοπές στην Κεφαλονιά, νοσεί τελικά με ανεμοβλογιά! Παγκοσμίως ωστόσο η ανησυχία μεγαλώνει...

Όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) στην Αθήνα «σε εργαστηριακή εξέταση δείγματος από το ύποπτο κρούσμα του άνδρα που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Αττικόν δεν ανιχνεύθηκε ιός ευλογιάς πιθήκων (monkeypox) ενώ το δείγμα βρέθηκε θετικό -σε δύο επαναλαμβανόμενους ελέγχους- για τον ιό της ανεμοβλογιάς».

Παγκοσμίως πάντως εντείνεται η ανησυχία για τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, τα οποία εξαπλώνονται με μεγάλη ταχύτητα ειδικά στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα, από τον ΠΟΥ κάνουν λόγο για έξαρση το καλοκαίρι, ενώ το ECDC προτείνει στην ΕΕ να οργανώσει νέα στρατηγική και προγράμματα εμβολιασμού.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), απαντώντας σε ερωτήσεις την Κυριακή, δήλωσε ότι θα κάνει τη σύσταση σε μια αξιολόγηση κινδύνου που θα δημοσιευθεί σήμερα. Η ανοσία κατά της ευλογιάς έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει κάποια διασταυρούμενη προστασία. Η ευλογιά κηρύχθηκε εξαλειφθείσα το 1980, αλλά διατηρήθηκαν αποθέματα εμβολίων για να προστατευθούν από μια πιθανή αναζωπύρωση...

Οι επιστήμονες και οι υγειονομικές αρχές αγωνίζονται να κατανοήσουν καλύτερα το ξέσπασμα, το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα εκτός των περιοχών όπου είναι ενδημικό. Μέχρι το Σάββατο, 92 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα είχαν αναφερθεί στον ΠΟΥ από 12 χώρες όπου ο ιός κανονικά δεν κυκλοφορεί. Το Ισραήλ, η Αυστρία και η Ελβετία δήλωσαν ότι επιβεβαίωσαν τα πρώτα τους κρούσματα την Κυριακή.

Τα συμπτώματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η μετάδοση "συμβαίνει σε άτομα με στενή σωματική επαφή με περιπτώσεις που είναι συμπτωματικά". Όλα τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα δείγματα μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί ότι ανήκουν στον τύπο της Δυτικής Αφρικής. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι. Τα συμπτώματα μοιάζουν με γρίπη και περιλαμβάνουν εκτός από το εξάνθημα, πονοκέφαλο και πυρετό. Η επώαση μπορεί να διαρκέσει έως και 21 ημέρες, περιπλέκοντας τις προσπάθειες ανίχνευσης επαφών καθώς το άτομο μεταδίδει πριν εμφανίσει τη νόσο... «Η κατάσταση εξελίσσεται και ο ΠΟΥ αναμένει ότι θα εντοπιστούν περισσότερα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων καθώς επεκτείνεται η επιτήρηση σε μη ενδημικές χώρες», πρόσθεσε ο Οργανισμός.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ιογενής ασθένεια και οι περισσότερες περιπτώσεις μέχρι στιγμής, αν και όχι όλες, έχουν παρατηρηθεί σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες. Σύμφωνα με το ECDC, η μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων γίνεται κυρίως μέσω μεγάλων αναπνευστικών σταγονιδίων. Επειδή αυτά τα σταγονίδια δεν ταξιδεύουν μακριά, απαιτείται παρατεταμένη επαφή. Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω άλλων σωματικών υγρών. 

Επισημαίνεται ότι στο Βέλγιο όσοι προσβληθούν από τον ιό, θα πρέπει να απομονωθούν για τρεις εβδομάδες, δήλωσαν οι βελγικές υγειονομικές Αρχές μετά τον εντοπισμό τριών κρουσμάτων στη χώρα. Οι μολύνσεις, η πρώτη καταγράφηκε την Παρασκευή, συνδέονται με το φεστιβάλ Φετίχ στην Αμβέρσα.

Αλμπέρ Μπουρλά

«Είχα την ευκαιρία, από τις πρώτες στιγμές που ανακοινώθηκε, να το κοιτάξω με τους συνεργάτες μου. Δεν ανησυχούμε αυτή τη στιγμή ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο», δήλωσε ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, ερωτηθείς για το θέμα της ευλογιάς των πιθήκων. 

«Νομίζω ότι ο στόχος όλων μας αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουρλά και συνέχισε: «Η πανδημία έδωσε μια ευκαιρία στον άνθρωπο να αποδείξει ποια είναι η δύναμη της επιστήμης. Ήταν δύσκολες στιγμές για όλο τον κόσμο, είχαμε σκοτάδι και μπορέσαμε να το ξεπεράσουμε. Ακόμη δεν είμαστε τελείως έξω από τον κίνδυνο αλλά είμαστε σε πολύ διαφορετικό μέρος επειδή η επιστήμη μπόρεσε να προσφέρει στον άνθρωπο αυτά που έπρεπε κι αυτά που οφείλει να προσφέρει».

Χρήση μάσκας

Την ώρα που η ευλογιά των πιθήκων εξαπλώνεται κάποιοι ειδικοί έχουν αρχίσει ήδη να μιλούν για τη χρήση μάσκας στα μέρη που καταργήθηκε προσφάτως,

Στις ΗΠΑ, η Νέα Υόρκη εξετάζει ύποπτα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων και, όσο οι ειδικοί του ΠΟΥ και άλλων υπηρεσιών «βλέπουν» ένα ξέσπασμα της ασθένειας στο κοντινό μέλλον, οι Αρχές σημαίνουν συναγερμό, βάζοντας τους υγειονομικούς υπαλλήλους σε επιφυλακή. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων είναι κάτι για το οποίο «όλοι πρέπει να ανησυχούν». Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι υγειονομικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξετάζουν πιθανές θεραπείες και εμβόλια.

Ειδικοί επισημαίνουν ότι η μάσκα μπορεί να προστατεύσει από τη μετάδοση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων καθώς μεταδίδεται και μέσω της αναπνευστικής οδού, δυσκολότερα απ’ ό,τι ο κορωνοϊός.

Σύμφωνα με τα CDC: «Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο θεωρείται ότι συμβαίνει κυρίως μέσω μεγάλων αναπνευστικών σταγονιδίων. Τα αναπνευστικά σταγονίδια γενικά δεν μπορούν να ταξιδέψουν περισσότερο από μερικά πόδια, επομένως απαιτείται παρατεταμένη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο». Έτσι, η μάσκα μπορεί να εμποδίσει τη μεταφορά των σταγονιδίων και, συνεπώς, τη μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων.

Ο ΠΟΥ συμβουλεύει για την προφύλαξη από την ευλογιά των πιθήκων:

-Απομονωθείτε και μιλήστε με έναν επαγγελματία υγείας εάν έχετε συμπτώματα.

-Αποφύγετε την επαφή δέρμα με δέρμα ή πρόσωπο με πρόσωπο με οποιονδήποτε έχει συμπτώματα.

-Καθαρίστε τα χέρια, τα αντικείμενα και τις επιφάνειες που έχετε αγγίξει τακτικά.

-Φορέστε μάσκα εάν είστε σε στενή επαφή.

Σχετικά Άρθρα