ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σε κάποια είδη καρκίνου η έγκαιρη διάγνωση είναι το παν

27 Αυγούστου 2021, 16:00

images

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μια νόσος που μπορεί να προληφθεί αν διαγνωστεί έγκαιρα. Αυτό τονίζουν γαστρεντερολόγοι με επικεφαλής τον Δρ Felice Schnoll-Sussman, από το Ιατρικό Κέντρο του Πρεσβυτεριανού Νοσοκομείου Weill Cornell και τον Δρ Benjamin Lebwohl, από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια. "Κλειδί" είναι οι προληπτικές εξετάσεις!

Η νόσος στα αρχικά στάδια δεν εκδηλώνει με συμπτώματα και έτσι διαφεύγει της προσοχής τόσο του ασθενούς όσο και του γιατρού του. Αν όμως γίνει προληπτική κολονοσκόπηση στην ηλικία των 50 ετών και έκτοτε ανά 5ετία, ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να εξαλειφθεί, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε στο σημείο αυτό ότι πρόκειται για τον τρίτο συχνότερο καρκίνο στον κόσμο με 1,8 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις να διαγιγνώσκονται κάθε έτος. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για αδενοκαρκινώματα τα οποία μπορούν διαγνωσθούν κατά την διάρκεια της κολονοσκόπησης και να θεραπευτούν εγκαίρως.

Στα άτομα που έχουν βεβαρημένη κληρονομικότητα, ο προληπτικός έλεγχος επιβάλλεται να γίνει νωρίτερα και συχνότερα, δηλαδή πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 40 ετών κι αν υπάρχουν ευρήματα (πολύποδες κλπ), ο γιατρός θα συστήσει να ξαναγίνει σε 2-3 χρόνια το αργότερο.

Αλλά και σε επίπεδο πρόληψης, ειδικά όσοι έχουν βεβαρημένη κληρονομικότητα αξίζει να φροντίσουν να απέχουν από το κάπνισμα, να έχουν επαρκή φυσική δραστηριότητα και να κάνουν υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει πολλές φυτικές ίνες και ελάχιστα επεξεργασμένα κρέατα. 

Οι δυο ερευνητές σε άρθρο τους στο Journal of the National Cancer Institute εξηγούν με ποιο τρόπο ειδικά η άσκηση σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτων από καρκίνο του παχέος εντέρου και του μαστού. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν κάνει διακρίσεις. Ένας στους είκοσι ενήλικες παγκοσμίως θα διαγνωστεί με τη νόσο. H καρκινογένεση στο παχύ έντερο είναι μια  διαδικασία που διαρκεί χρόνια. Ο καρκίνος αναπτύσσεται κατά κανόνα σε έδαφος πολυπόδων.

Σχετικά Άρθρα