ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς ο προδιαβήτης μπορεί να εξελιχθεί σε διαβήτη τύπου 2

05 Ιουλίου 2022, 07:00

images

Οι επαγγελματίες υγείας συμβουλεύουν τα άτομα με διάγνωση προδιαβήτη να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους υιοθετώντας μια πιο υγιεινή διατροφή και κάνοντας περισσότερη άσκηση. Οι ειδικοί λένε επίσης ότι αυτές οι αλλαγές πρέπει να γίνουν όσο το δυνατόν νωρίτερα. Αυτό συμβαίνει επειδή, αν και ο προδιαβήτης συνήθως δεν εξελίσσεται αρχικά σε διαβήτη τύπου 2, μπορεί πάντως να εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου.

Μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open εξέτασε δεδομένα από περισσότερους από 50.000 ηλικιωμένους με προδιαβήτη μεταξύ Ιανουαρίου 2010 και Δεκεμβρίου 2018.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι λίγο περισσότερο από το 5% αυτών των ανθρώπων ετησίως ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2. Παράλληλα, εξέτασαν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με την πάροδο του χρόνου. Τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης A1C από 5,7 % έως 6,4 % μετά από αφαγία για 8 ώρες έδειξαν προδιαβήτη.

Οι ηλικιωμένοι με παχυσαρκία διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη μετά τη διάγνωση του προδιαβήτη, όπως και οι μεγαλύτεροι μαύροι ενήλικες, οι ηλικιωμένοι με χαμηλό εισόδημα και όσοι είχαν οικογενειακό ιστορικό διαβήτη. Οι ηλικιωμένοι με σάκχαρο σε επίπεδα μεταξύ 6 και 6,4% στο εύρος A1C διέτρεχαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο. Οι άνδρες είχαν επίσης ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτοί οι αριθμοί αυξάνονται όσο περισσότερο καθυστερεί κάποιος για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Η αρχική διάγνωση βοηθά τους επαγγελματίες υγείας να εξατομικεύσουν ένα πρόγραμμα.

«Αυτός είναι ένας αριθμός που μας εκπλήσσει αρκετά, καθώς 37 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαβήτη και περίπου το 20% από αυτούς δεν γνωρίζει καν ότι έχει, σύμφωνα με το CDC», δήλωσε η Dana Ellis Hunnes , Ph.D., RD, MPH κλινική διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του UCLA και επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Fielding του UCLA.

«Το να έχεις διαβήτη είναι εξαιρετικά ακριβό και μπορεί να είναι εξαιρετικά εξουθενωτικό, επομένως, ναι, οτιδήποτε μπορεί να κάνει κάποιος για να αποτρέψει τη μετάβαση από τον προδιαβήτη στον διαβήτη αξίζει τον κόπο», είπε η Hunnes. «Οτιδήποτε μπορεί να κάνει ένα άτομο για να βελτιώσει την υγεία του θα το βοηθήσει να αποφύγει την πολυφαρμακία ή άλλες δαπανηρές και εξουθενωτικές χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων ή του εγκεφαλικού».

«Θα προέτρεπα οποιονδήποτε έχει διάγνωση προδιαβήτη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφύγει την επιδείνωση του διαβήτη ή της υγείας του γενικότερα», κατέληξε.


Σχετικά Άρθρα