ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς να αποφύγουν οι γυναίκες τη Νόσο Αλτσχάιμερ

29 Ιανουαρίου 2022, 09:00

images

Σύμφωνα με το Δρ Andrew Budson, καθηγητή Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ο πλέον επιβαρυντικός παράγοντας για τη Νόσο Αλτσχάϊμερ είναι η ηλικία και βέβαια το φύλο. 

Τα νέα περιστατικά της Νόσου Αλτσχάιμερ κάθε χρόνο είναι:

-4 στα 1.000 άτομα ηλικίας 65 -74 ετών

-32 στα 1.000 άτομα ηλικίας 75 – 84 ετών

-76 στα 1.000 άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω.

Ερευνητικά δεδομένα καταρρίπτουν τη συσχέτιση του της νόσου με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής της γυναίκας και καταλήγουν καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η εκδήλωση της νόσου στην ηλικία των 80 ετών είναι συχνότερη στις γυναίκες παρά στους άνδρες, ενώ οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο σε βάθος επταετίας και 13 γυναίκες στις 1.000 θα νοσήσει από Αλτσχάιμερ κάθε χρόνο έναντι 7 ανδρών στους 1000.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ με έρευνά τους ανέδειξαν το ρόλο των αμυλοειδών, που είναι πρωτεΐνες οι οποίες σχηματίζουν τις χαρακτηριστικές πλάκες στον εγκέφαλο των ασθενών με Νόσο Αλτσχάιμερ, ενδεχομένως να εναποτίθενται στον εγκέφαλο από τον οργανισμό ώστε να καταπολεμήσουν μολύνσεις. Αν η πρόταση επιβεβαιωθεί, τότε η νόσος θα πρέπει να θεωρείται ένα υποπροϊόν του ανοσοποιητικού συστήματος του εγκεφάλου.

Ο Δρ Budson επισημαίνει ότι οι γυναίκες πρέπει να παρέμβουν στην τάση αυτή, υιοθετώντας τέσσερις απλές συνήθειες που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο:

-ενασχόληση με αερόβιες ασκήσεις όπως γρήγορο περπάτημα, τζόκινγκ, ποδηλασία, κολύμβηση τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, επί 5 ημέρες την εβδομάδα

-υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής με κατανάλωση ψαριών, φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και πουλερικών

-καλό ύπνο για την «εκκαθάριση» του εγκεφάλου από τις πλάκες αμυλοειδούς

-συμμετοχή σε κοινωνικές και άλλες δραστηριότητες που διεγείρουν τη γνωστική λειτουργία.

Σχετικά Άρθρα