ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς επηρεάζει ο ύπνος την εμφάνιση άνοιας

28 September 2022, 10:00

images

Η Κίνα έχει το μεγαλύτερο πληθυσμό ανθρώπων στον κόσμο με άνοια, ενώ τουλάχιστον 6% των ηλικιωμένων, ή 1 στα 20 άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, ζει με άνοια. Ωστόσο, οι περισσότερες μελέτες για τον ύπνο και τη γνωστική εξασθένηση, έχουν επικεντρωθεί σε πληθυσμούς του Καυκάσου στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Μια πρόσφατη μελέτη ηλικιωμένων στην αγροτική Κίνα, συνέδεσε τον παρατεταμένο ύπνο και τον ύπνο από νωρίς με αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Η μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα επίσης ότι, ακόμη και σε εκείνους που δεν εμφάνισαν άνοια κατά τη διάρκειά της, υπήρχε ένας βαθμός γνωστικής έκπτωσης που σχετίζεται με παρατεταμένο ύπνο και πρόωρες ώρες ύπνου. Βέβαια, αυτό το συγκεκριμένο εύρημα, ήταν εμφανές μόνο σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας 60-74 ετών και σε άνδρες.

Η Δρ Verna Porter, νευρολόγος και διευθύντρια της Άνοιας, της Νόσου Αλτσχάιμερ και των Νευρογνωστικών Διαταραχών στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John στη Σάντα Μόνικα, Καλιφόρνια, η οποία δεν συμμετείχε στην τρέχουσα έρευνα σημείωσε:

«Είναι σημαντικό για τις μελέτες να αξιολογούν πληθυσμούς άλλους από τους λευκούς (Καυκάσιους), κυρίως αστικούς πληθυσμούς από τη Βόρεια Αμερική ή τη Δυτική Ευρώπη. Αυτή η μελέτη αξιολογεί τους ενήλικες της υπαίθρου από την Κίνα με μοναδικές κοινωνικοοικονομικές, πολιτιστικές, εκπαιδευτικές πρακτικές και τρόπο ζωής».

Οι ηλικιωμένοι στην αγροτική Κίνα, συνήθως κοιμούνται νωρίτερα, ξυπνούν νωρίτερα και έχουν χαμηλότερη ποιότητα ύπνου από τους λευκούς ή τους ανθρώπους σε αστικές περιοχές. Ο στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να «εξετάσει τις συσχετίσεις των αυτοαναφερόμενων χαρακτηριστικών του ύπνου (π.χ. χρόνος που περνάμε στο κρεβάτι, διάρκεια ύπνου, ποιότητα ύπνου) με περιστατική άνοια, Νόσο Αλτσχάιμερ και γνωστική έκπτωση.

Κατά τη διάρκεια της μέσης περιόδου παρακολούθησης της μελέτης των 3,7 ετών, 97 από τους 1.982 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με άνοια. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων κατά την έναρξη ήταν τα 70,5. Οι γυναίκες αποτελούσαν το 59,6% του δείγματος, ενώ το 83% ήταν ηλικίας 60-74 ετών. Ο κίνδυνος άνοιας ήταν 69% μεγαλύτερος για τα άτομα που κοιμόντουσαν περισσότερες από 8 ώρες. Ο κίνδυνος ήταν επίσης διπλάσιος για όσους κοιμόντουσαν πριν τις 21:00, έναντι των 22:00 ή αργότερα.

Μεταξύ εκείνων που δεν εμφάνισαν άνοια κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι μετρήσεις για τις προαναφερθείσες μεταβλητές «σχετίστηκαν σημαντικά» με μεγαλύτερη μείωση της γνωστικής έκπτωσης, όπως αποδεικνύεται από τις βαθμολογίες.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματά τους, θα πρέπει να ενθαρρύνουν την παρακολούθηση των ηλικιωμένων ενηλίκων «που αναφέρουν παρατεταμένο TIB και προχωρημένο χρόνο ύπνου, ειδικά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας 60-74 ετών και άνδρες».

Μελλοντική εργασία, μπορεί να διερευνήσει πώς η μείωση του TIB και η προσαρμογή του χρόνου ύπνου, μπορεί να εμποδίσουν την εμφάνιση της γνωστικής έκπτωσης και της άνοιας.



Σχετικά Άρθρα