ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πως αποφεύγουμε τις ιώσεις στα αεροπορικά ταξίδια

22 Φεβρουαρίου 2020, 09:05

images

Είναι στα αλήθεια ατυχία όταν τυχαίνει να κάτσουμε στο αεροπλάνο δίπλα σε κάποιον που βήχει και φτερνίζεται συνεχώς. Το ίδιο επικίνδυνο είναι όμως κι αν κάθετε μπροστά ή πίσω μας. Οπότε ας μην πανικοβαλλόμαστε κι ας τηρήσουμε απλά μερικούς γενικού χαρακτήρα κανόνες προστασίας.

Πρώτα από όλα πρέπει να γνωρίσουμε πως μεταδίδεται ο ιός του αναπνευστικού (όπως είναι ο ιός του απλού κρυολογήματος, ο ιός της γρίπης, ακόμα και ο κορωνοϊός):

Κολλάει αν σταγονίδια από τον ασθενή φτάσουν στο πρόσωπο ή στα χέρια μας που στην συνέχεια θα αγγίξουν το πρόσωπό μας. Πύλες εισόδου του ιού στον οργανισμό μας είναι τα μάτια, η μύτη και το στόμα. Αυτά τα τρία πρέπει να προστατεύσουμε μην αγγίζοντάς τα με τα χέρια μας. Διότι όπου ακουμπούν τα χέρια μας, υπάρχουν σταγονίδια από αυτόν που βήχει και φτερνίζεται και ως εκ τούτου υπάρχει επί ώρες ενεργός και ο ιός!

Μέσα στο αεροπλάνο λοιπόν, αν κάποιος βήχει και φτερνίζεται, του γυρνάμε όσο γίνεται την πλάτη και βάζουμε μπροστά στο στόμα και τη μύτη μας την ζακέτα ή το φουλάρι μας ή απουσία ενός καθαρού μας ρούχου, ένα χαρτομάντιλο το οποίο θα κρατάμε εκεί.

Καθαρίζουμε συνεχώς τα χέρια μας με αντισηπτικά υγρά και μαντιλάκια μιας χρήσης ώστε να μην έχουν "ιικό φορτίο".

Προσπαθούμε να μην επισκεφτούμε την τουαλέτα του αεροσκάφους διότι στα χερούλια της πόρτας, στη μπαταρία της βρύσης, στο χαρτί, θα υπάρχουν σταγονίδια με ενεργό ιό, αν πέρασε από εκεί ο ασθενής. Αν δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά, χρησιμοποιούμε με προσοχή την τουαλέτα και μετά πλένουμε πολύ καλά τα χέρια με νερό και σαπούνι και ανοίγουμε το πόμολο για να βγούμε κρατώντας ένα χαρτί και όχι με γυμνό χέρι. Μόλις κάτσουμε στην θέση μας, περνάμε τα χέρια πάλι με αντισηπτικό.

Δεν παίρνουμε τίποτα από τα χέρια ή από σημεία που έχει αγγίξει ο ασθενής ή που είναι μπροστά του και όταν βήχει τα μολύνει. Αν έχουμε προβλέψει να έχουμε μαζί μας μάσκα, την φοράμε σωστά καλύπτοντας καλά μύτη και στόμα και πετάμε τη μάσκα μόλις βρεθούμε εκτός αεροπλάνου, στον αεροσταθμό, πλένοντας ενδελεχώς και τα χέρια μας.

Κι αν είμαστε το άτομο που βήχει και φτερνίζεται, φοράμε συνεχώς μάσκα ή βήχουμε μόνο στο μανίκι μας και σε χαρτομάντιλο. Ποτέ ελεύθερα στον αέρα ή στην παλάμη μας που μετά θα ακουμπήσει διάφορες επιφάνειες.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα