ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσοχή στον Δρ Google- Αξιόπιστες διαγνώσεις κάνουν μόνο οι γιατροί

25 Μαΐου 2020, 09:00

images

Ο "Δρ Google" δεν είναι γιατρός αλλά μια ειρωνική έκφραση την οποία χρησιμοποιούν πολλοί και παραπέμπει στη μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο. Κι ενώ αυτό είναι σαφές, τα τελευταία χρόνια πολλοί το ...ονομάζουν έτσι καθώς έχει αναδειχτεί στον "επικίνδυνο" γιατρό που μπορεί να μας πληροφορήσει ή και να μας κάνει κακό ανάλογα την χρήση που κάνουμε. 

Πολλοί σύγχρονοι άνθρωποι, δεν αντιλαμβάνονται την διαφορά της γενικής πληροφόρησης από την επίσημη, ιατρική διάγνωση. Αντί λοιπόν να ζητήσουν συμβουλή γιατρού όταν παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα, ψάχνουν στη Google ή σε ειδικά σχεδιασμένες μηχανές αναζήτησης να βρουν πληροφορίες για αυτό που τους συμβαίνει. Άλλο είναι όμως η γενική πληροφόρηση, και άλλο η εξέταση που θα μας κάνει ένας αληθινός γιατρός ο οποίος θα συνυπολογίσει διάφορα δεδομένα και θα μας καθοδηγήσει υπεύθυνα.

Μεγαλύτερο πρόβλημα με τις "μηχανές" στις οποίες γράφουμε συμπτώματα και μας βγάζουν τη νόσο...

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο "Edith Cowan" υποστηρίζουν ότι τα διαδικτυακά προγράμματα ερμηνείας της συμπτωματολογίας είναι σωστά μόνο στο ένα τρίτο! Σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσαν στο Medical Journal of Australia, ανέλυσαν 26 προγράμματα συμπτωμάτων και βρήκαν ότι παρήγαγαν σωστή διάγνωση ως πρώτο αποτέλεσμα μόνο στο 36% και μεταξύ των τριών πρώτων αποτελεσμάτων στο 52%.

Επίσης, διαπίστωσαν ότι οι συμβουλές που έδιναν για το πότε και που να αναζητήσει ο χρήστης ιατρική βοήθεια ήταν ακριβείς μόνο στο 49%.

Όπως αναφέρει η επικεφαλής ερευνήτρια, Δρ Michella Hill τα ευρήματα της μελέτης πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από όλους μας. «Μπορεί να μπαίνει κανείς σε πειρασμό να χρησιμοποιήσει αυτά τα online εργαλεία για να δει τι σημαίνουν τα συμπτώματα που έχει, αλλά τις περισσότερες φορές αποδεικνύονται αναξιόπιστα ενώ στην χειρότερη των περιπτώσεων μπορεί να είναι και επικίνδυνα».

Η ίδια σημειώνει επίσης ότι τα apps ερμηνείας των συμπτωμάτων μπορεί να προσφέρουν ψευδή αίσθηση ασφάλειας καθώς δεν ερμηνεύουν τη συνολική εικόνα του ασθενή . «Για άτομα χωρίς ιατρικές γνώσεις, μπορεί να θεωρούν ότι οι συμβουλές είναι σωστές ή ότι η κατάστασή τους τελικά δεν είναι σοβαρή ενώ συμβαίνει το αντίθετο», σημειώνει η Δρ Hill.

Και συνεχίζει: «Παρατηρήσαμε ότι οι συμβουλές για το πότε να αναζητήσει κανείς ιατρική βοήθεια για επείγουσες καταστάσεις ήταν σωστές στο 60% του χρόνου, αλλά στις μη επείγουσες περιπτώσεις έπεφτε στο 30-40%... Τα online εργαλεία αξιολόγησης υγείας έχουν φυσικά θέση σε ένα μοντέρνο σύστημα υγείας. Αλλά δε μπορούν να αντικαταστήσουν τον γιατρό. Μπορούν όμως να δώσουν πληροφορίες όταν κάποιος έχει ήδη μια επίσημη ιατρική διάγνωση».

Σχετικά Άρθρα