ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσοχή στην υψηλή χοληστερίνη των εγκύων- Ακολουθεί τα παιδιά τους επί δεκαετίες

24 Οκτωβρίου 2021, 09:00

images

Σύμφωνα με το Δρ Francesco Cacciatore από το Πανεπιστήμιο Naples Federico II της Ιταλίας, οι τιμές της χοληστερίνης στην εγκυμοσύνη θα πρέπει να αποτελούν μια προειδοποίηση για την αλλαγή σε συνήθειες της καθημερινότητας των γυναικών, όπως η προσθήκη της άσκησης στην καθημερινή ρουτίνα διότι υπάρχουν επιπτώσεις και στο έμβρυο.

Τα 310 άτομα που έλαβαν μέρος στη μελέτη εισήχθησαν στο νοσοκομείο την περίοδο μεταξύ 1991 και 2019. Οι 89 εισήχθησαν με καρδιακή προσβολή και η ηλικία τους ήταν κατά μέσο όρο τα 47 έτη, ενώ το 84% ήταν άντρες. Οι υπόλοιποι 221 αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου και εισήχθησαν στο νοσοκομείο για άλλους λόγους. Για όλους τους συμμετέχοντες, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τα δεδομένα σχετικά με τις τιμές της χοληστερίνης της μητέρας τους κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Οι ασθενείς διαχωρίστηκαν από τους ερευνητές με κριτήριο τη σοβαρότητα της καρδιακής προσβολής και σύμφωνα με τον αριθμό των στεφανιαίων αρτηριών που προκάλεσαν την καρδιακή προσβολή, τη λειτουργικότητα της καρδιάς, τα επίπεδα της κρεατινικής κινάσης (CK) και των καρδιακών ισοενζύμων CK-MB) με τις υψηλότερες τιμές να υποδεικνύουν εκτενέστερη καρδιακή βλάβη. 

Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές είναι ότι οι τιμές της χοληστερίνης των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορούσε να προβλέψει τη σοβαρότητα μιας καρδιακής προσβολής ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τον Δείκτη Μάζας Σώματος, τον αριθμό των παραγόντων κινδύνου μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο στα παιδιά τους καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους και ειδικά κατά τη μέση ηλικία.


Σχετικά Άρθρα