ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Που οφείλονται οι μώλωπες «χωρίς λόγο»

02 Αυγούστου 2021, 19:00

images

Οι μελανιές ή αλλιώς μώλωπες εμφανίζονται στο δέρμα ως αποχρωματισμοί και έχουν απόχρωση μπλε, κίτρινη και μαύρη ή έναν συνδυασμό των τριών. Αυτό συμβαίνει όταν κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία βαθιά μέσα στο δέρμα κάνουν το αίμα να ανέλθει στην επιφάνεια, ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα και έτσι προκαλούνται «ανεξήγητες» μελανιές.

Οι μώλωπες φεύγουν από μόνοι τους και μπορεί να διαρκέσουν 2-4 εβδομάδες.

Υπάρχουν φορές που δεν δίνουμε σημασία στις μελανιές ενώ μας παραξενεύει η άγνωστη αιτία εμφάνισης τους. Οι μελανιές μπορεί να αποτελούν σημάδι για κάποιο σοβαρό πρόβλημα, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που συμβαίνουν χωρίς κάποιο ανησυχητικό λόγο.

Παράγοντες 

  • Έκθεση στον ήλιο

Η δυνατή UV ακτινοβολία του ήλιου βλάπτει το δέρμα όπως γνωρίζουμε αλλά και τα αιμοφόρα αγγεία. Κατά συνέπεια προκαλεί μώλωπες, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.

  • Αιματολογικές νόσοι

Κάποιες αιματολογικές ασθένειες που μπορεί να δημιουργήσουν μώλωπες είναι η δυσλειτουργία των αιμοπεταλίων, η θρομβοπενία, η σήψη, η αιμοφιλία, η λευχαιμία και  το λέμφωμα Hodgkin.

  • Παθήσεις του Ήπατος

Οι μώλωπες μπορεί να είναι σημάδι ευαισθησίας ή πάθησης του ήπατος. Η ηπατίτιδα Γ αλλά και η υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οφείλονται στη δημιουργία μελανιών λόγω των χαμηλών αιμοπεταλίων.

  • Διαβήτης

Λόγω των προβλημάτων με το κυκλοφοριακό τους σύστημα που αντιμετωπίζουν, οι πάσχοντες από διαβήτη, είναι περισσότερο επιρρεπείς στους μώλωπες.

  • Έλλειψη βιταμινών

Η έλλειψη φολικού οξέος και βιταμινών όπως Β12, C, Κ, και μπορεί να προκαλέσει μώλωπες.

  • Τραυματισμοί από έντονη σωματική δραστηριότητα 

Οι μικροτραυματισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε μώλωπες. Η έντονη φυσική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη σε μικρά αιμοφόρα αγγεία. Στη συνέχεια, το αίμα διαρρέει και μια σχηματίζεται η μελανιά.

  • Παρενέργειες από αντιπηκτικά φάρμακα

Η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να επηρεάσει την πήξη του αίματος και να προκαλέσει μελανιές από το σπάσιμο των πιο εύθραυστων αγγείων.

Αντιμετώπιση

  • Οι κρέμες που περιέχουν ρετινόλη (βιταμίνη Α), μπορούν να επισπεύσουν την θεραπεία των μελανιών και να μειώσουν την εμφάνισή τους. Τo Aloe Vera επίσης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση τους.
  • Η χρήση αντηλιακού είναι απαραίτητη για την πρόληψη κατά των μωλώπων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο μεγαλώνουμε είναι ευκολότερο να σπάνε τα αιμοφόρα αγγεία και να δημιουργηθούν μώλωπες. Εάν σας συμβαίνει συχνά και δεν μπορείτε να το αιτιολογήσετε, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και περεταίρω εξετάσεις και ειδική θεραπεία.

Πηγές: health.com, iatropedia, emedicinehealth

Σχετικά Άρθρα