ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠΟΥ για ευλογιά των πιθήκων: Να είστε έτοιμοι για αύξηση των κρουσμάτων

27 Μαΐου 2022, 10:00

images

Την εντατικοποίηση των ελέγχων για τον έγκαιρο εντοπισμό νέων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων ζήτησαν από τον ΠΟΥ, με τους υπεύθυνους να μην κρύβουν ότι περιμένουν αύξηση μέσα στις επόμενες εβδομάδες... Την ίδια ώρα, η Ιταλία ανακοίνωσε ότι τα κρούσματα στη χώρα έφτασαν τα 10 και η Βρετανία μετράει συνεχώς νέα κρούσματα.

Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί περίπου 280 επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως και πάνω από 100 ύποπτα περιστατικά σε χώρες που η νόσος κανονικά δεν κυκλοφορεί, ούτε είχε εμφανιστεί άλλη φορά, καθώς η ευλογιά των πιθήκων είναι ενδημική στο Καμερούν, το Κονγκό, την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία και τη Νιγηρία.

Σύμφωνα με τις έρευνες, το στέλεχος του ιού που κυκλοφορεί σε Ευρώπη και Αμερική θεωρείται ότι έχει ποσοστό θνητότητας 1% και αντιμετωπίζεται με υπάρχοντα εμβόλια και θεραπείες.

Η επιδημιολόγος του ΠΟΥ Μαρία Βαν Κέρκοβ υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε πάνω από 20 χώρες που η ασθένεια δεν είναι ενδημική και πρόσθεσε ότι ο ΠΟΥ αναμένει αύξηση των κρουσμάτων, αλλά θεωρεί ότι η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί... «Περιμένουμε περισσότερα κρούσματα. Ζητάμε από τις χώρες να αυξήσουν τους ελέγχους» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «η κατάσταση μπορεί να περιοριστεί. Θα είναι δύσκολο, αλλά μπορεί να περιοριστεί σε χώρες όπου η ασθένεια δεν είναι ενδημική».

Τα κρούσματα αυξάνονται στην ευρωπαϊκή ήπειρο

Χθες η Ιταλία ανακοίνωσε ότι τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν φτάσει τα 10, έξι από τα οποία είναι υπό παρακολούθηση στη Ρώμη. Αυτό, δήλωσε ο καθηγητής Φραντσέσκο Βάια, διευθυντής του νοσοκομείου Λοιμωδών Νόσων της Ρώμης, "Λάτζαρο Σπαλαντσάνι"... Τα παρακολουθούμε εμείς και βλέπουμε ότι υπάρχουν ήδη ενδείξεις βελτίωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ιταλός καθηγητής εξάλλου συμπλήρωσε ότι «χρειάζεται προσοχή, αλλά δεν υπάρχουν λόγοι ιδιαίτερης ανησυχίας» και ότι «πρέπει να απομονώνεται μόνον ο ασθενής, όχι όσοι έχουν έρθει σε επαφή μαζί του».

Σε περίπτωση επαφής με ασθενείς, εξήγησε, αρκεί να ελέγχει κανένας την εμφάνιση τυχόν συμπτωμάτων τις επόμενες 20 ημέρες.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου Σπαλαντσάνι δήλωσε επίσης ότι «καλά κάνει το ιταλικό υπουργείο που αποφάσισε να προμηθευτεί, για προληπτικούς λόγους, εμβόλια», αλλά στην φάση αυτή δεν θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη μιας εμβολιαστικής εκστρατείας κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

Άλλα δεν είναι μόνο η Ιταλία που παρουσιάζει αυξητική τάση... Μέχρι τη Πέμπτη το βράδυ η Βρετανία είχε ανακοινώσει 12 ακόμα κρούσματα. Οι υπεύθυνοι της Υπηρεσίας Υγείας της χώρας επιβεβαίωσαν μάλιστα ότι τα κρούσματα έχουν φτάσει συνολικά τα 90!  Παρά τα αυξανόμενα κρούσματα, οι επικεφαλής τονίζουν ότι ο κίνδυνος για τον πληθυσμό «παραμένει χαμηλός». Ωστόσο, το UKHSA ζήτησε από τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση για τυχόν εξανθήματα ή πληγές σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός τους.

Σχετικά Άρθρα