ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πολύπλοκες και σημαντικές οι επιπτώσεις υπερκατανάλωσης αλκοόλ

28 Μαΐου 2022, 08:00

images

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα αλκοολούχα ποτά πρέπει να καταναλώνονται σπανίως και με μέτρο ώστε να χαιρόμαστε τις θετικές και να αποφεύγουμε τις αρνητικές επιδράσεις τους στην υγεία μας. Έτσι, ένα ποτήρι κρασί στο τέλος της ημέρας ή δύο ποτά το Σαββατόβραδο ίσως να μάς χαλαρώνουν και να μάς κάνουν καλό, αλλά η μεγαλύτερη κατανάλωση μπορεί να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Alcohol Research καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το υπερβολικό αλκοόλ συνδέεται μεταξύ άλλων και με την αδυναμία ανοσοαπόκρισης του οργανισμού, δηλαδή μπορεί να προκαλέσει αυξημένη επιρρέπεια για πνευμονία και μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης συνδρόμων οξέος αναπνευστικού στρες (ARDS), παράγοντες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις επιπτώσεις της COVID-19. 

Άλλες επιπτώσεις που παρατηρήθηκαν, είναι αυξημένος κίνδυνος σήψης, υψηλότερη συχνότητα μετεγχειρητικών επιπλοκών, αργή επούλωση τραυμάτων και πιο δύσκολη ή όχι πλήρης ανάρρωση από λοιμώξεις.

Σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), η υπερβολική ποσότητα αλκοόλ ισοδυναμεί με 4 ή περισσότερα ποτά τη φορά για τις γυναίκες, και 5 ή περισσότερα για τους άντρες. Επιπλέον, ως τακτική κατανάλωση ορίζονται 8 ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες, και 15 ή περισσότερα για τους άντρες. Στην ΕΕ βέβαια οι επιστήμονες είναι πιο αυστηροί και συστήνουν όχι περισσότερα από 4 ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες και όχι περισσότερα από 6 για τους άνδρες.

Σχετικά Άρθρα