ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πολυεστιακοί φακοί και για μικρά παιδιά με μυωπία

13 Αυγούστου 2020, 10:00

images

Τα πολυεστιακά γυαλιά τα γνωρίζουμε από την χρήση τους σε άτομα της μέσης ηλικίας που έχουν μυωπία και παρουσιάζουν και πρεσβυωπία. Τώρα όμως, μία κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ βεβαιώνει ότι τα παιδιά που φορούν πολυεστιακούς φακούς όρασης, έχουν πιο αργή εξέλιξη της μυωπίας τους.

Η αύξηση των περιστατικών μυωπίας αυξάνει μελλοντικά και τον κίνδυνο για καταρράκτη, γλαύκωμα και αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Τα γυαλιά και οι φακοί μυωπίας διορθώνουν τη μυωπική όραση (που δεν βλέπει μακριά), αλλά δεν θεραπεύουν το πρόβλημα. Συνήθως, η μυωπία εμφανίζεται στην ηλικία των 8 -10 ετών και αυξάνεται έως περίπου τα 18. Όσο νωρίτερα ένα παιδί αποκτά μυωπία τόσο πιθανότερο είναι αυτή να εξελιχθεί.

Η νέα κλινική δοκιμή με την ονομασία BLINK και διεξήχθη σε 287 μυωπικά παιδιά ηλικίας 7 ως 11 ετών, τα οποία χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες (μονών φακών, πολυεστιακών φακών με μεσαία και πολυεστιακών με μεγάλη διόρθωση). Να πούμε ότι οι πολυεστιακοί φακοί επαφής συνήθως χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της κοντινής όρασης σε άτομα άνω των 40 ετών, αλλά μπορούν να διορθώσουν επίσης τη μυωπική όραση στα παιδιά, επιβραδύνοντας ταυτόχρονα την πρόοδό της. 

Μετά από τρία χρόνια χρήσης, τα παιδιά με τους πολυεστιακούς φακούς επαφής με μεγάλη διόρθωση είχαν την πιο αργή εξέλιξη της μυωπίας τους, κατά περίπου 43% σε σχέση με τους μονούς φακούς.

«Πρόκειται για ιδιαίτερα καλά νέα, όσον αφορά τα παιδιά ακόμη και επτά ετών, τα οποία συνηθίζουν χωρίς πρόβλημα να φοράνε τους πολυεστιακούς φακούς όπως τους μονούς», δήλωσε ο καθηγητής Τζέφρι Γουάλιν του Κολλεγίου Οπτομετρίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA (Journal of American Medical Association).


Σχετικά Άρθρα