ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

"Πόλεμο" στα fake news για τον κορωνοϊό από την Google

03 Απριλίου 2020, 10:00

images

Ενώ μαίνεται ο "παγκόσμιος πόλεμος του κορωνοϊού" ταυτόχρονα καταβάλλεται τεράστια διεθνής προσπάθεια για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. Σε προχθεσινό μας άρθρο αναφερθήκαμε στις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατά της παραπληροφόρησης.  Στην κατεύθυνση αυτή και η εταιρεία ηγέτης του  διαδικτύου Google με τη σειρά της διαθέτει 6,5 εκατ. δολάρια σε οργανισμούς επαλήθευσης (fact-checking) δεδομένων σε όλον τον κόσμο. Στόχος είναι να περιοριστεί η διακίνηση ψευδών ειδήσεων (fake news), και παραπλανητικών συμβουλών σχετικά με τον COVID-19.

Παράλληλα η Google θα κάνει αλλαγές με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης επιστημόνων και δημοσιογράφων σε επιστημονικές βάσεις δεδομένων.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο όγκος των πληροφοριών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για την πανδημία του κορωνοϊού  είναι τεράστιος. Ασύλληπτος είναι επίσης ο αριθμός των σχετικών αναζητήσεων του κοινού. Οι μεγάλες εταιρείες του χώρου κάνουν διαρκή αγώνα για να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις, εξασφαλίζοντας κατά το δυνατόν αξιόπιστη πληροφόρηση, αλλά και στήριξή τους στους πληθυσμούς που ζουν σε πρωτόγνωρες συνθήκες με αυστηρά περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να αναχαιτισθεί η εξάπλωση του ιού.

Στην προσπάθεια αυτή μπαίνει και το Facebook το οποίο δυστυχώς βρίθει αναξιόπιστων πληροφοριών από οποιονδήποτε νομίζει ότι δικαιούται να εκφέρει επιστημονική άποψη. Για να περιοριστεί το πρόβλημα αυτό το Facebook ανακοίνωσε τη στρατηγική συνεργασία του με το διεθνές δίκτυο επαλήθευσης δεδομένων (IFCN) του Ινστιτούτου Poynter. 

To εν λόγω Ινστιτούτο διατηρεί σελίδα στην οποία καταγράφονται καθημερινά ψευδείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο κατηγοριοποιημένες ανά χώρα, κατηγορία και ιστοσελίδα δημοσίευσης. Αυτή η διεθνής πρωτοβουλία με προϋπολογισμό ενός εκατ. δολαρίου, στην οποία συμμετέχει και το Γαλλικό Πρακτορείο έχει στόχο την αξιόπιστη ενημέρωση για τον κορωνοϊό.



Σχετικά Άρθρα