ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Περισσότερο αλλά χειρότερο ύπνο κάνουμε οι άνθρωποι εν μέσω πανδημίας

04 Μαρτίου 2021, 07:00

images

Οι άνθρωποι στον φοβερό τελευταίο χρόνο με τα συνεχή lockdown ξεχάσαμε πώς είναι ο καλός ύπνος. Αυτό υποστηρίζουν οι Δρ Jakke Tamminen και Rebecca Crowley, από το τμήμα Ψυχολογίας του Royal Holloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου σε άρθρο τους που επιβεβαιώνει δύο πρόσφατες μελέτες σε Ευρώπη και Νότια Αμερική.

Οι νέες συνθήκες μείωσαν τη συνήθεια που είχαμε να πηγαίνουμε για ύπνο πιο αργά και να ξυπνάμε επίσης αργότερα τα Σαββατοκύριακα σε σχέση με τις καθημερινές, αλλά η σταθερότητα στη ρουτίνα του ύπνου δεν συνοδεύτηκε και από αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα στην ποιότητά του.

Ένας καλός ύπνος εξαρτάται από τη διάρκειά του, το χρόνο που απαιτείται μέχρι να περιέλθουμε σε κατάσταση ύπνου, πόσες φορές θα ξυπνήσουμε στη διάρκεια της νύχτας και πόσο εύκολα θα κοιμηθούμε ξανά αλλά και πόσο αναζωογονημένοι νιώθουμε την επόμενη ημέρα.

Η επαρκής ποσοτικά και ποιοτικά κάλυψη της ανάγκης για ξεκούραση αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος έναντι των λοιμωδών νοσημάτων, συμπέρανε σχετική έρευνα το 2009 που εξέθεσε εθελοντές στον ιό του κοινού κρυολογήματος έπειτα από διαφορετικές συνήθειες ύπνου. Οι συμμετέχοντες με ανεπαρκή ύπνο επί δύο εβδομάδες είχαν έξι φορές υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης σε σύγκριση με όσους κοιμούνταν καλά για αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Από τη σκοπιά της νοητικής υγείας, ο ύπνος αποδείχτηκε ότι κατέχει ρόλο-κλειδί για τη μνήμη και την κριτική σκέψη.

Αναφορικά με την πρώτη, έρευνα του 2012 διαπίστωσε πως, από το πλήθος των συμμετεχόντων που τους ζητήθηκε να μάθουν και να πληκτρολογήσουν μια συγκεκριμένη ακολουθία πλήκτρων πριν και μετά τον βραδινό ύπνο, όσοι είχαν κοιμηθεί καλά ήταν κατά 15% καλύτεροι στην πληκτρολόγηση της ακολουθίας, ενώ η βελτίωση έφτασε στο 1% μόνο για την ομάδα του κακού ύπνου. Τα ευρήματα πιθανότητα εξηγούν και τα αποτελέσματα μεταγενέστερης μελέτης το 2019 από το Ινστιτούτο Τεχνολογία του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης που συνέδεσαν τον καλό ύπνο με καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις.

Πώς επηρεάζει την κριτική σκέψη; Έρευνα του 2013 έδειξε πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για την ευθυκρισία κατά τη λήψη αποφάσεων στην εφηβεία, μια περίοδο ταυτόσημη με την παρορμητικότητα: οι έφηβοι με κακό ύπνο δυσκολεύονταν περισσότερο να λάβουν αποφάσεις και όταν το έκαναν, όπως στο πλαίσιο ενός τυχερού παιχνιδιού ή τζόγου, οι αποφάσεις τους ήταν πιο ριψοκίνδυνες.

Ειδικοί στον ύπνο δίνουν συμβουλές σε όποιον αντιμετωπίζει προβλήματα ή θέλει απλώς να τον βελτιώσει:

-τηρείστε μια ρουτίνα ύπνου,

-αποφύγετε τη χρήση του κρεβατιού για άλλους λόγους πέραν του ύπνου (όπως κατά τη χρήση διαδικτυακών συνομιλιών),

-αποφύγετε τις οθόνες πριν από τον ύπνο,

-ασκηθείτε τακτικά,

-εκτεθείτε στο ηλιακό φως όσο περισσότερο μπορείτε, ιδίως τις πρωινές ώρες.

Σχετικά Άρθρα