ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πειραματικό φάρμακο ίσως μειώσει τα τριγλυκερίδια και τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

15 Απριλίου 2024, 07:00

images

Δύο πρόσφατες μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο The New England Journal of Medicine, διερεύνησαν την αποδοτικότητα νέου φαρμάκου, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να μειώνει τα επίπεδα του «κακού» λίπους στο αίμα – τα τριγλυκερίδια. Η πρώτη μελέτη παρακολούθησε 154 συμμετέχοντες με, είτε σοβαρή υπερτριγλυκεριδαιμία, είτε μέτρια υπερτριγλυκεριδαιμία αλλά και αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν 1 μηνιαία ένεση olezarsen ή 1 εικονικό φάρμακο. Όσοι έλαβαν olezarsen χωρίστηκαν περαιτέρω σε 2 ομάδες: Η 1η ομάδα έλαβε δόση 50 mg (mg) και η 2η ομάδα δόση 80 mg. Σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, όσοι έλαβαν olezarsen μείωσαν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων τους κατά 49,3% (ομάδα 50 g) και 53,1% (ομάδα 80 mg). Είδαν επίσης σημαντικές μειώσεις σε άλλους δείκτες λίπους στο αίμα που συνδέονται με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο - συγκεκριμένα, το APOC3, την απολιποπρωτεΐνη Β και τη μη HDL χοληστερόλη.

Για τη δεύτερη μελέτη, οι επιστήμονες παρακολούθησαν 66 άτομα με σύνδρομο οικογενούς χυλομικροναιμίας. Αφού χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, οι συμμετέχοντες έλαβαν εικονικό φάρμακο, 50 mg olezarsen κάθε 4 εβδομάδες ή 80 mg olezarsen κάθε 4 εβδομάδες. Η μελέτη διήρκεσε 53 εβδομάδες.

Στους 6 μήνες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η δόση των 80 mg, μείωσε σημαντικά τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, αλλά η δόση των 50 mg όχι. Σημαντικό είναι ότι υπήρξε μείωση και στην οξεία παγκρεατίτιδα.

Συμπερασματικά, και οι δύο μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το olezarsen μείωσε σημαντικά τα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Το φάρμακο, που παράγεται από την Ionis Pharmaceuticals, μείωσε επίσης τα επίπεδα άλλων λιπών στο αίμα που σχετίζονται με τον κίνδυνο ασθένειας.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι θα μπορούσε σύντομα να εγκριθεί για άτομα με τη σπάνια πάθηση του συνδρόμου οικογενούς χυλομικροναιμίας (υψηλές τιμές τριγλυκαιριδίων στο αίμα), τα οποία είναι πιθανό να ωφεληθούν περισσότερο από το φάρμακο.

Σχετικά Άρθρα