ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας Μαστού

15 Οκτωβρίου 2021, 09:00

images

Η Europa Donna Hellas γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας Μαστού σήμερα 15 Οκτωβρίου με το νέο της τηλεοπτικό spot, που δημιούργησε για να ενημερώσει, να αφυπνίσει και να ευαισθητοποιήσει για τον καρκίνο του μαστού. Το φετινό μήνυμα είναι: "Αγαπώ το στήθος μου. Αγαπώ το σώμα μου. Αγαπώ τη ζωή. Ασκούμαι τουλάχιστον 30′ κάθε μέρα. Διατηρώ σωστό το βάρος μου. Τρέφομαι ισορροπημένα. Προγραμματίζω με συνέπεια τη μαστογραφία μου. Πράγματα απλά και πράγματα πολύτιμα για την κάθε μία και τον καθ΄ έναν από εμάς. Ας μη θεωρήσουμε δεδομένο το δώρο της ζωής και της υγείας και ας θυμόμαστε πάντα να αγαπάμε τον εαυτό μας, μέσα από τις απλές καθημερινές πράξεις μας… Αλλάζω στάση, παίρνω θέση!…".

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που εδώ και μια δεκαετία έχει αφιερωθεί από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα και τους συλλόγους ασθενών στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Σε όλο τον κόσμο οργανώνονται ενημερωτικές εκδηλώσεις για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία ενός είδους καρκίνου που στην πραγματικότητα είναι πολλά... Ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου, αν είναι ορμονοεξαρτώμενος ή όχι κι αν είναι θετικός σε μια συγκεκριμένη γονιδιακή παραλλαγή, η πρόβλεψη είναι από πλήρης ίαση, ως δύσκολη...

Η πρόεδρος της Europa Donna Hellas, Έλενα Κουντουρά και το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστούν θερμά όλους όσοι συμμετείχαν αφιλοκερδώς και εθελοντικά. Ιδιαίτερα τις δυναμικές και επιτυχημένες γυναίκες που πρωταγωνιστούν στο βίντεο, στηρίζοντας έμπρακτα τον αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού.

Κάθε εύρημα στο μαστό δεν αποτελεί κακοήθεια. Αντιθέτως, η κακοήθεια είναι σαφώς πιο σπάνια από την καλοήθεια. Πριν πανικοβληθούμε λοιπόν, πρέπει να ζητήσουμε τη γνώμη ειδικού γιατρού που μπορεί να μάς συστήσει τις κατάλληλες εξετάσεις οι οποίες θα λύσουν κάθε απορία μας. Η μαστογραφία, ο υπέρηχος μαστού, η βιοψία αλλά και η μαγνητική και αξονική τομογραφία χρησιμοποιούνται ανάλογα με το περιστατικό και δίνουν τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε.

Καλοήθη ευρήματα στο μαστό μπορεί να είναι μεμονωμένες κύστεις, ινοκυστική μαστοπάθεια, ινοαδένωμα ή ακόμα κάποια φλεγμονή ή μαστοπάθεια από διάφορες αιτίες. Βασικό είναι να ακολουθούμε το τρίπτυχο: 

1- Κάθε μήνα αυτοεξέταση στις αρχές του κύκλου εφόσον η γυναίκα έχει ακόμα έμμηνο ρύση.

2- Ετήσια κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό.

3- Μαστογραφία "αναφοράς" στα 35 έτη ώστε να έχουμε την αποτύπωση του "νεαρού" μαστού για σύγκριση στις επόμενες φάσεις της ζωής. Στη συνέχεια μαστογραφία κάθε χρόνο μετά τα 40-42 ανάλογα με τη σύσταση του γιατρού μας κι ανάλογα με την κληρονομικότητα και το ιατρικό ιστορικό κάθε γυναίκας.

Παρακολουθήστε παρακάτω το σποτ για τη φετινή παγκόσμια ημέρα:

Σχετικά Άρθρα