ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: "Η θέση της γυναίκας είναι παντού"- Εκδήλωση σήμερα στις 16:00

08 Μαρτίου 2021, 09:00

images

Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών. Ενώ η πρώτη τήρηση της Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη, η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας». Αφού οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία το 1917, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική αργία εκεί. Την εποχή εκείνη εορταζόταν κατά κύριο λόγο από το σοσιαλιστικό κίνημα και τις κομμουνιστικές χώρες μέχρι την υιοθέτησή της το 1975 από τα Ηνωμένα Έθνη. Σήμερα το απόγευμα σε διαδικτυακή εκδήλωση μιλούν η κ. Άντρη Αναστασιάδη και η Επίτροπος, Στέλλα Κυριακίδου.

Το φετινό μήνυμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα γυναίκας 2021, που αναφέρει: «Οι γυναίκες πρέπει να ξέρουν την θέση τους. Ποια είναι η θέση τους; Είναι θέσεις ευθύνης, στα εργαστήρια, στο διάστημα, στο ειρηνευτικό σώμα. Η θέση της γυναίκα είναι παντού!». 

https://fb.watch/44Qz7uL02E/

https://www.unwomen.org/en/news/in-focus/international-womens-day

Σήμερα στις 16.00, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» διοργανώνει Διεθνή Διαδικτυακή Συζήτηση αφιερωμένη στις δραματικές συνέπειες της πανδημίας στη ζωή των γυναικών.

Η εκδήλωση γίνεται με πρωτοβουλία της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO. Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, και συμμετέχουν ηγετικές γυναικείες προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο που ενώνουν τις φωνές τους και στέλνουν ένα δυνατό μήνυμα για την ανάγκη εξάλειψης των διακρίσεων με βάση το φύλο καθώς και ένα σήμα κινδύνου για τις δυσανάλογα βαριές συνέπειες της πανδημίας για τις γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εκτόξευση της ενδοοικογενειακής βίας, αύξηση των ποσοστών φτώχιας και ανεργίας,  θέματα ψυχικής υγείας λόγω της μεγάλης πίεσης, αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις λόγω του κλεισίματος των σχολείων, οι οποίες πολλές φορές πρέπει να συνδυαστούν και με εργασία από το σπίτι, είναι μερικές μόνο από τις συνέπειες στις ζωές των γυναικών.

Στη διαδικτυακή εκδήλωση συμμετέχουν (με τη σειρά συμμετοχής τους):
Η Α.Ε. η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η Πρώτη Κυρία της Κύπρου Άντρη Αναστασιάδη, η σύζυγος του Πρωθυπουργού της Ελλάδας,  Μαρέβα Γκραμπόφσκι- Μητσοτάκη, η ακτιβίστρια Kerry Kennedy, η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της UNESCO για Κοινωνικά και Ανθρωπιστικά Θέματα Gabriella Ramos, η υφυπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Mona Keijzer, η Εκπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ Πρέσβης Μαρία Θεοφίλη, η οφθαλμίατρος και βραβευθείσα από τον ΟΗΕ με το Βραβείο Nelson Rolihlahla Mandela 2015 Dr. Helena Ndume, η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια Μαρία Συρεγγέλα, η επικεφαλής της Επιτροπής Women in Business του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου Μυλαίδη Στούμπου, η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου, η Αντιπρόεδρος του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» Μαριάννα Λαιμού, η Επίτιμη Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Συγγραφέας Φωτεινή Τσαλίκογλου.

Κεντρική ομιλία θα εκφωνήσει η πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ, καθηγήτρια Φωτεινή Παζαρτζή με θέμα:  «Το έργο των οργάνων ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στην προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών».
Τις συζητήσεις θα συντονίσουν οι δημοσιογράφοι Μάρα Ζαχαρέα και Αντριάνα Παρασκευοπούλου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση στο παρακάτω link: 
https://www.eventora.com/en/Events/women-era-pandemic?c=wvd1

Οι γυναίκες του Ε.Ε.Σ. βρίσκονται πάντοτε στην πρώτη γραμμή

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου), τιμά τις γυναίκες όλων των Σωμάτων του, οι οποίες, παρά τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά λόγω της πανδημίας, βρίσκονται από τη πρώτη στιγμή στην πρώτη γραμμή της μάχης, προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες τους όπου υπάρχει ανάγκη.

Στα 143 χρόνια πορείας οι εθελόντριες του Ε.Ε.Σ. έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο ώστε ο μεγαλύτερος ανθρωπιστικός οργανισμός στην Ελλάδα να μπορέσει να σταθεί δίπλα στις ανάγκες της κοινωνίας και να υλοποιήσει με επιτυχία προγράμματα και δράσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της ζωής των πλέον ευάλωτων ομάδων και ανθρώπων.

Μάλιστα, οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία εθελοντριών και εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης του Τομέα Υγείας του Ε.Ε.Σ., ενός Τομέα που έχει βρεθεί στο επίκεντρο λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού στη χώρα, προσφέροντας ακούραστα τις υπηρεσίες τους, για να σωθούν χιλιάδες ζωές από την πανδημία και άλλες ασθένειες.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Dr. Αντώνιος Αυγερινός, ευχαριστεί από καρδιάς όλες τις εθελόντριες του Ε.Ε.Σ. για τις υπηρεσίες που καθημερινά προσφέρουν στην ελληνική κοινωνία, επιδεικνύοντας εν μέσω πανδημίας, υψηλό αίσθημα ευθύνης, αυταπάρνησης και αυτοθυσίας αλλά και αποθέματα ψυχικής αντοχής.

 


Σχετικά Άρθρα