ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης και Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης

19 Οκτωβρίου 2021, 09:00

images

Χθες ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης και αύριο είναι η Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης. Σήμερα, την ενδιάμεση ημέρα, ας ασχοληθούμε με το δικαίωμα στην Υγεία κατά τη μέση ηλικία της γυναίκας καθώς και οι δύο παγκόσμιες ημέρες αφορούν κυρίως το αδύναμο- δυνατό φύλο!

Η γυναίκα μέχρι περίπου τα 50 της χρόνια είναι το αδιαμφισβήτητα "ισχυρό" φύλο από άποψη ιατρική... Τα οιστρογόνα της, οι κατεξοχήν θηλυκές ορμόνες, προστατεύουν την καρδιά και τα οστά και διατηρούν τη γυναίκα σταθερά σε καλή κατάσταση σωματικά και ψυχολογικά. Με την έλευση της εμμηνόπαυσης, σταδιακά τα οιστρογόνα μειώνονται και τότε χάνει το προβάδισμα έναντι του ανδρικού φύλου. Από τη στιγμή αυτή και μετά, πορεύονται σχεδόν με τον ίδιο ρυθμό προς τη τρίτη ηλικία...

Η εμμηνόπαυση δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία. Υπολογίζεται ότι περίπου 10 χρόνια πριν η γυναίκα δει την τελευταία έμμηνο ρύση της, δεν έχει ωάρια. Δηλαδή ενώ μπορεί να έχει έμμηνο ρύση στα 48, στα 52 ή ακόμα -κάποιες λίγες- και μετά τα 55 έτη, πάντως δεν μπορεί να συλλάβει. Αυτό συμβαίνει επειδή από τη στιγμή της γέννησής της, η γυναίκα έχει ορισμένο αριθμό ωαρίων στις ωοθήκες της. Κατά την εφηβεία, τα ωάρια αρχίζουν να ωριμάζουν κατά δεκάδες κάθε μήνα. Και συνεχίζουν έτσι μέχρι περίπου τα 35 έτη. Σταδιακά, και με διαφορετικό ρυθμό για κάθε γυναίκα, μετά τα 35 έτη, τα ωάρια λιγοστεύουν και γίνονται όλο και λιγότερο ποιοτικά. Έτσι, μέχρι περίπου τα 43-44 χρόνια της, η μέση γυναίκα δεν έχει ωάρια και δεν κάνει πια ωορρηξίες. 

Η περίοδος αυτή που προηγείται της εμμηνόπαυσης και χαρακτηρίζεται από αλλαγές στο ορμονικό σύστημα της γυναίκας, ονομάζεται κλιμακτήριος και έχει ως χαρακτηριστικά τη μείωση του ρυθμού του μεταβολισμού με αποτέλεσμα την αύξηση στα κιλά, την κακή ανεκτικότητα στη ζέστη, τις εξάψεις ειδικά κατά τις νυχτερινές ώρες, τις αλλαγές στη διάθεση, τη ξηρότητα στο δέρμα, τη μειωμένη libido και άλλα.

Κατά τα πρώτα χρόνια της εμμηνόπαυσης, τα συμπτώματα αυτά σε άλλες γυναίκες εξαφανίζονται και σε άλλες συνεχίζουν εντεινόμενα. Γενικά κάθε γυναίκα έχει τη δική της "εμμηνόπαυση" που σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει με τον τρόπο ζωής της και τη ψυχολογία της αλλά και την κληρονομικότητα κυρίως από την πλευρά της μητέρας της. Για παράδειγμα, μια γυναίκα με πολλά προβλήματα είναι λογικό να έχει περισσότερα νεύρα και μία που δεν άντεχε από νέα τη ζέστη, θα υποφέρει στην εμμηνόπαυση περισσότερο.

Η οστεοπόρωση

Μέσα σε όλες τις λειτουργίες των οιστρογόνων, ξεχωρίζει το γεγονός ότι μαζί με τη βιταμίνη D αποτελούν τα "οχήματα" για τη μεταφορά του ασβεστίου στα οστά. Με την έλευση της εμμηνόπαυσης και τη μείωσή τους στο γυναικείο οργανισμό, αρχίζει για τις περισσότερες μια περίοδος όπου τα οστά σταδιακά χάνουν τη μάζα τους με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί οστεοπενία και οστεοπόρωση. Και σε αυτή την περίπτωση βέβαια σημαντικό ρόλο παίζει από που ξεκινάει μια γυναίκα και πόσο γερά οστά έχει από νέα. Πάντως για να αντιμετωπιστεί αυτή η φυσική φθορά, οι ειδικοί συστήνουν κάθε 3-5 χρόνια να κάνει η γυναίκα την ειδική εξέταση οστικής πυκνότητας για να γνωρίζει ποια είναι η κατάστασή της, και να λαμβάνει από νωρίς -εφόσον ο γιατρός κρίνει ότι το χρειάζεται- ειδική θεραπεία. Αυτό που βοηθάει πολύ είναι η γυμναστική ενδυνάμωσης των μυών στην κοιλιά και την πλάτη -που θα στηρίξουν τη σπονδυλική στήλη- και στα πόδια και τα χέρια που θα "θωρακίσουν" τα άκρα έναντι της οστεοπόρωσης.

Η μέση ηλικία στη γυναίκα είναι μία φάση αλλαγών που αν τις αποδεχθεί ως φυσιολογικές, μπορεί και να τις απολαύσει. Δεν είναι λίγες αυτές που νιώθουν ανακούφιση επειδή σταμάτησαν κάθε μήνα να έχουν έμμηνο ρύση με όσα αυτή συνεπάγεται. Επίσης, σήμερα μια γυναίκα 50 ή 60 ετών δεν είναι μια γιαγιά με λευκό κότσο και πονεμένη μέση που περνάει τις μέρες της μόνη με το πλεκτό της. Είναι μια νέα γυναίκα, με πολλά πράγματα να κάνει, ακόμα εργαζόμενη, σε πολλές περιπτώσεις με παιδιά στην εφηβεία ή την πρώτη νεότητα. Η τρίτη ηλικία είναι μπροστά της αλλά την ατενίζει με αισιοδοξία και χαμόγελο ελπίζοντας ότι θα περιλαμβάνει πολλά, υγιή χρόνια με χαρές σε όλα τα επίπεδα.

Μ.Τ.

Σχετικά Άρθρα