ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θρομβώσεις: Με εμβόλια ή με νόσηση αυξάνει ο κίνδυνος;

26 Οκτωβρίου 2021, 16:00

images

Πότε έχουμε πιο συχνά περιστατικά θρομβώσεων; Στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού ή στη σοβαρή νόσηση με COVID-19; Το ερώτημα αυτό μάς απαντά ο καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

"Από την ανάλυση των δεδομένων 29,1 εκατομμυρίων εμβολιασμένων στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται ότι 19,6 εκατομμύρια εμβολιάστηκαν με εμβόλιο AstraZeneca, 9,5 εκατομμύρια με εμβόλιο της Pfizer και συγκρίθηκαν με 1,8 εκατομμύρια πολιτών που ήταν θετικοί στον SARS-CoV-2, δεν είχαν όλοι COVID-19. 

Μόνο ο εμβολιασμός με AstraZeneca σχετίζεται με κίνδυνο θρόμβωσης εγκεφαλικών φλεβών (CVST) που είναι το σύνδρομο Vaccine Induced Thrombosis and Thrombocytopenia. Αλλά ακόμη και για αυτόν τον τύπο θρόμβωσης, οι ασθενείς με COVID-19 έχουν περίπου 10 φορές υψηλότερο κίνδυνο. 

Για τους άλλους τύπους θρόμβωσης (φλεβική ή αρτηριακή) όπως και για θρομβοπενία κανένα από τα δύο εμβόλια δεν προκαλεί σημαντική αύξηση του κινδύνου σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. 

Αντίθετα, η λοίμωξη με COVID-19 πολλαπλασιάζει το κίνδυνο κατά 20-30 φορές.

Άρα το μήνυμα είναι ένα! Πρόληψη με γενικό, καθολικό εμβολιασμό. Ανίχνευση των ασθενών που είναι σε κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου και Πρόνοια για την έγκαιρη χορήγηση περίθαλψης στο σπίτι. Με λίγα λόγια ενίσχυση και ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας".



Σχετικά Άρθρα