ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι νεαρές γυναίκες όταν παθαίνουν έμφραγμα, κινδυνεύουν περισσότερο

22 Ιανουαρίου 2021, 10:00

images

Ερευνητές από την Mayo Clinic κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το φύλο και η ηλικία παίζουν ρόλο στα εμφράγματα σε βαθμό που να μπορούν να αναπτυχθούν μέθοδοι αντιμετώπισή της βαρύτητας των επιπλοκών ακόμα και μετά τη νοσηλεία.

Για τη μελέτη τους που δημοσιεύεται στο Mayo Clinic Proceedings, οι ερευνητές μελέτησαν πάνω από 6,7 εκατομμύρια περιπτώσεις εμφραγμάτων από το αμερικανικό Εθνικό Μητρώο Εσωτερικών Ασθενών, τα οποία διέκριναν κατά φύλο και έπειτα σε τέσσερις ηλικιακές ομάδες: Κάτω των 45 ετών, 45-64, 65-84 και άνω των 64 ετών. Επιπλέον, υπήρξε κατηγοριοποίηση σύμφωνα με τον τύπο του εμφράγματος, σε περιπτώσεις οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου (STEMI= πιο μεγάλα εμφράγματα που πιάνουν όλο το πάχος του τοιχώματος) και της συχνότερης μορφή εμφράγματος NSTEMI (=που δεν πιάνουν όλο το πάχος του τοιχώματος και κάνουν μικρότερη βλάβη), με πλήρη ή μερική απόφραξη της αρτηρίας αντίστοιχα.

Όπως φάνηκε:

-Οι περιπτώσεις οξέος εμφράγματος ήταν λιγότερες για τις γυναίκες σε κάθε ηλικιακή ομάδα ενώ για τους άνω των 84 ετών.

-Το ιατρικό ιστορικό των γυναικών πολλαπλασίαζε τον κίνδυνο NSTEMI και STEMI εμφράγματος συγκριτικά με τους άνδρες, με περισσότερες περιπτώσεις υπέρτασης, διαβήτη, αναιμίας, κολπικής μαρμαρυγής, χρόνιας πνευμονικής νόσου και προγενέστερου εγκεφαλικού επεισοδίου.

-Οι γυναίκες σημείωσαν λιγότερες πιθανότητες προγενέστερου εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφύτευσης απινιδωτή, προηγούμενης επαναγγείωσης ή καρδιογενούς σοκ (καταπληξίας).

Επίσης, στις περιπτώσεις NSTEMI εμφράγματος, οι γυναίκες κάθε ηλικίας είχαν λιγότερες πιθανότητες σε σχέση με τους άνδρες να υποβληθούν σε στεφανιαία αγγειογραφία, αγγειοπλαστική με μπαλόνι, αορτοστεφανιαία παράκαμψη (bypass) ή να λάβουν μηχανική υποστήριξη κυκλοφορικού συστήματος ενώ  στις περιπτώσεις STEMI, οι γυναίκες κάθε ηλικίας υποβάλλονταν σπανιότερα σε στεφανιαία αγγειογραφία ή πρωτογενή αγγειοπλαστική, καθώς λάμβαναν σπανιότερα και μηχανική υποστήριξη του κυκλοφορικού συστήματος.

Τέλος, σε ό,τι αφορούσε τη νοσηλεία:

-Οι νεότερες γυναίκες σημείωσαν τα χειρότερα αποτελέσματα, με μεγαλύτερη θνητότητα για τις περιπτώσεις NSTEMI στην ομάδα κάτω των 65 ετών και στις κάτω των 85 ετών για τις περιπτώσεις STEMI. Σε κάθε περίπτωση, η θνητότητα ήταν υψηλότερη στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες

και 

-για τους δύο τύπους εμφράγματος, οι νεότερες γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αγγειακές επιπλοκές και σοβαρές αιμορραγίες, όχι όμως και στις περιπτώσεις εγκεφαλικού επεισοδίου και οξείας νεφρικής βλάβης.

Σύμφωνα με τον Mohamad Adnan Alkhouli, M.D., επεμβατικό καρδιολόγο στην Κλινική Mayo και συγγραφέα της μελέτης, οι νεότερες γυναίκες διατρέχοντας αυξημένες πιθανότητες επιπλοκών, θα πρέπει να αποτελέσουν το επίκεντρο περαιτέρω έρευνας για τη διαμόρφωση στρατηγικών που θα μειώσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο .

Σχετικά Άρθρα