ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης συνδέονται με υψηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

07 Φεβρουαρίου 2023, 09:00

images

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες και ευθύνονται για 1 στις 5 θανάτους γυναικών, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Μία μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο BMJ, παρακολούθησε ομάδα περισσότερων από 2 εκατομμυρίων γυναικών στη Σουηδία χωρίς ιστορικό καρδιακής νόσου που γέννησαν μεταξύ 1973 και 2015, προσθέτοντας στοιχεία στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι η εγκυμοσύνη παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την καρδιαγγειακή υγεία μιας γυναίκας.

«Αυτό που συμβαίνει σε μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σχεδόν σαν τεστ άγχους ή δείκτης για το μελλοντικό καρδιαγγειακό της κίνδυνο μετά την εγκυμοσύνη. Και δυστυχώς, πολλές γυναίκες δεν ενημερώνονται για αυτό από κανέναν», δήλωσε η Δρ Tara Narula, αναπληρώτρια καθηγήτρια καρδιολογίας και αναπληρώτρια διευθύντρια του Προγράμματος Γυναικείας Καρδιάς στο Νοσοκομείο Lenox Hill.

Η δυσμενής έκβαση της εγκυμοσύνης -ακόμη και προσωρινά- θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία και στην καρδιά που μπορεί να επιμείνουν ή να προχωρήσουν μετά τον τοκετό, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας γυναίκας για καρδιαγγειακή νόσο.

Οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης παρακολουθούνται προσεκτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά υπάρχει μικρή ενημέρωση και εκπαίδευση σχετικά με τις επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία μετά τον τοκετό για τις γυναίκες, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Και έτσι, φτάνουν στον τοκετό, έχοντας ίσως προεκλαμψία ή διαβήτη κύησης χωρίς κανείς να τις παρακολουθεί πραγματικά. Δεν τους λένε ότι, στην πραγματικότητα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, είπε η Narula. Ο διαβήτης κύησης είναι δείκτης όχι μόνο για αυξημένο κίνδυνο διαβήτη αλλά και για γενικές καρδιαγγειακές παθήσεις. Η προεκλαμψία και η εκλαμψία είναι δείκτες κινδύνου υπέρτασης καθώς και γενικών καρδιαγγειακών κινδύνων.

Η American Heart Association συνιστά σε όλους τους επαγγελματίες υγείας να λαμβάνουν ένα λεπτομερές ιστορικό επιπλοκών εγκυμοσύνης όταν αξιολογούν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου μιας γυναίκας, αλλά αυτό δεν γίνεται με συνέπεια στην πράξη, ειδικά στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, όπου οι περισσότερες γυναίκες παρακολουθούνται, λέει ο Δρ Casey Crump, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής οικογενειακής ιατρικής στο Icahn School of Medicine στο Όρος Σινά.

«Η ευαισθητοποίηση για αυτά τα ευρήματα μεταξύ των γιατρών καθώς και των γυναικών ελπίζουμε ότι θα επιτρέψει σε περισσότερες από αυτές τις γυναίκες να υποβληθούν σε έγκαιρο έλεγχο και ελπίζουμε να βελτιώσουν τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματά τους», κατέληξε.


Σχετικά Άρθρα