ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι ακανόνιστοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι συνδέονται με κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

27 Μαΐου 2023, 08:00

images

Γυναίκες με ακανόνιστο έμμηνο κύκλο ή διάρκεια κύκλου μπορεί να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Κύκλοι που είναι μικρότεροι  - λιγότερο από 21 ημέρες - και μεγαλύτεροι από το κανονικό - σε περισσότερες από 35 ημέρες - συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και κολπικής μαρμαρυγής ή ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association.

Συγκεκριμένα, «η μεγάλη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου συσχετίστηκε με αυξημένους κινδύνους κολπικής μαρμαρυγής αλλά όχι με έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό», έγραψαν οι ερευνητές και οι μικρότεροι κύκλοι συσχετίστηκαν με μεγαλύτερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εμφράγματος του μυοκαρδίου ή καρδιακής προσβολής.

Οι ερευνητές, με έδρα την Κίνα, ανέλυσαν δεδομένα υγείας σε 58.056 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι γυναίκες, ηλικίας 40 έως 69 ετών, ανέφεραν σε ερωτηματολόγια τη διάρκεια και την κανονικότητα των εμμηνορροϊκών τους κύκλων με την πάροδο του χρόνου και άλλες ιατρικές πληροφορίες κατά τη διάρκεια περίπου 12 ετών.

Μεταξύ των γυναικών, 39.582 ανέφεραν ότι είχαν κανονικούς εμμηνορροϊκούς κύκλους και 18.474 ανέφεραν, είτε ακανόνιστους κύκλους, είτε καμία περίοδο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 2,5% των γυναικών με τακτικούς κύκλους ανέπτυξαν καρδιαγγειακή νόσο, σε σύγκριση με το 3,4% των γυναικών με ακανόνιστο κύκλο.

Οι ακανόνιστοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι συσχετίστηκαν με αυξημένους κινδύνους καρδιαγγειακής νόσου παρά άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως «ηλικία, φυλή και εθνικότητα, ΔΜΣ, κατάσταση καπνίσματος, κατάσταση κατανάλωσης αλκοόλ, σωματική δραστηριότητα, ιστορικό χρήσης από του στόματος αντισυλληπτικών», έγραψαν οι ερευνητές. Τα δεδομένα έδειξαν επίσης ότι το 0,56% των γυναικών με τακτικούς κύκλους ανέπτυξε κολπική μαρμαρυγή, σε σύγκριση με το 0,92% αυτών με ακανόνιστους κύκλους.

Ακόμη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 1,3% αυτών με τακτικούς κύκλους ανέπτυξαν στεφανιαία νόσο, σε σύγκριση με το 1,7% αυτών με ακανόνιστους κύκλους. Περίπου το 0,29% είχε καρδιακές προσβολές, σε σύγκριση με το 0,45% εκείνων με ακανόνιστους κύκλους.

Αν και «οι γυναίκες με δυσλειτουργία του εμμηνορροϊκού κύκλου μπορεί να έχουν δυσμενείς συνέπειες για την καρδιαγγειακή υγεία», η ακριβής φύση αυτής της σχέσης και οι αιτίες της παραμένουν άγνωστες, δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, Δρ Huijie Zhang, επικεφαλής γιατρός και καθηγήτρια στο Νοσοκομείο Nanfang του Southern Medical University στην Κίνα.

Ωστόσο, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι «είναι καιρός» να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της παρακολούθησης των χαρακτηριστικών του εμμηνορροϊκού κύκλου σε όλη την αναπαραγωγική ζωή ενός ατόμου, είπε η ίδια.

Σχετικά Άρθρα